Süreç performans göstergelerinin stratejik plan ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship of process performance indicators with strategic planning
  1. Tez No: 892928
  2. Yazar: BURCU BALCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAKAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BSC (Balanced Scorecard), Stratejik Planlama, Performans Yönetimi, Süreç Yönetimi, BSC (Balanced Scorecard), Strategic Planning, Performance Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İşletmelerin her geçen gün artan rekabet ortamında, sürekli olarak değişim ve gelişim gösteren müşteri istek ve beklentilerine cevap verebilmeleri için sahip oldukları süreçleri iyi bir şekilde yöneterek çevik bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Süreçlerin iyi yönetilebilmesi öncelikli olarak gerçekleştirilen faaliyetlere ait performansların ölçülebilmesi ve etkin bir değerlendirme yapılabilmesi ile sağlanabilmektedir. Performans, işletmelerin amaç ve hedeflerine ulaşma seviyesini belirleyen, çoklu boyut anlayışına sahip bir kavramdır. İşletme amaç ve hedeflerinin ölçümlenebilen performans göstergeleri haline gelmesindeki bütünsel yaklaşımlardan biri de balanced scorecard yöntemidir. Balanced scorecard yönteminin çok boyutlu yaklaşımı ile finansal ve finansal olmayan tüm süreç göstergeleri ölçümlenerek, değişim ve sürekli gelişim kolaylıkla sağlanabilmektedir. İşletmelerin kısa ve uzun vadede tasarladıkları stratejik planlar sayesinde ortak bir yön birliği oluşturularak bütünsellik sağlanmaktadır. Bu çalışma, stratejik plan içerisindeki vizyon, amaç, stratejiler ve hedeflerin işletmeye ait tüm süreçler ile olan ilişkisinin kurulması, performansın hedef değerlere olan yakınlığının değerlendirilmesi ve iyileştirilecek noktalara odaklanılmasında balanced scorecard yönteminin kullanılmasını aktarmaktadır. Stratejik plan ve süreç performans göstergelerinin ilişkisini balanced scorecard ile aktaran bir yapıyı içermektedir.
Özet (Çeviri)
In the ever-increasing competitive environment of businesses, they need to effectively manage their processes to respond to constantly changing customer needs and expectations, demonstrating agility. Successful process management relies on measuring and evaluating the performance of activities, primarily achieved through a comprehensive understanding of the multi-dimensional concept of performance. The balanced scorecard method is one holistic approach that transforms business objectives into measurable performance indicators, facilitating change and continuous improvement. Through strategic plans designed for the short and long term, businesses establish a common direction, ensuring coherence throughout the organization. Integrating process performance indicators with the strategic plan using the balanced scorecard method facilitates communication of company goals and management objectives at every level within the organization. This study highlights the use of the balanced scorecard method in establishing the relationship between the vision, objectives, strategies, and goals within the strategic plan and all processes of the business. It emphasizes evaluating the proximity of performance to target values and focusing on areas for improvement. The structure presented incorporates a framework that conveys the relationship between strategic plans and performance indicators using the balanced scorecard.