Nivolumab tedavisi alan kanser hastalarında tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde F-18 FDG PET/BT'nin etkinliği
The effectiveness of F-18 FDG PET/BT in evaluating response to treatment in cancer patients receiving nivolumab treatment
  1. Tez No: 892959
  2. Yazar: İSMAİL ÖZKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nivolumab, İmmünoterapi, F-18 FDG, PET/BT, SUVmax, Dalak, Kemik iliği, Nivolumab, İmmunotherapy, F-18 FDG, PET/CT, SUVmax, Spleen, Bone Marrow
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nükleer Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Nivolumab Tedavisi Alan Kanser Hastalarında Tedaviye Yanıtın Değerlendirilmesinde F-18 FDG PET/BT' nin Etkinliği Çalışmanın amacı nivolumab tedavisi alan hastalarda tedavi öncesi ve sonrasında yapılan F-18 FDG PET/BT görüntülerinden elde edilen tümöre ait metabolik, volümetrik parametrelerin, tümör dışı hematopoetik doku aktivitesinin ve immünite ilişkili yan etkilerin tedavi yanıtını değerlendirmedeki etkinliği ve sağkalımla ilişkisini incelemektir. Nivolumab tedavisi öncesi ve sonrasında F-18 FDG PET/BT görüntülemesi yapılan toplam 90 hasta çalışmaya dahil edildi. Nivolumab tedavisine yanıt değerlendirmesi PET/BT görüntüleri incelenerek PERCIST kriterlerine göre yapıldı ve hastalar tedaviye tam metabolik yanıt, parsiyel metabolik yanıt, stabil metabolik hastalık ve progresif metabolik hastalık şeklinde gruplara ayrıldı. Hastalar daha sonra tedaviye yanıt verenler ve vermeyenler; hastalığı kontrol altında olanlar ve olmayanlar şeklinde gruplara ayrıldı. Tüm tümöral lezyonların SUVmax, SUVmean, SUVmin, total MTV, total TLG değerleri, dalak/karaciğer SUV değerleri ve kemik iliği/karaciğer SUV değerleri tedavi öncesi ve sonrasındaki PET/BT görüntülerinden elde edildi ve immünoterapi ilişkili yan etkiler görsel olarak değerlendirildi. Tanımlanan PET/BT parametreleri ve immünite ilişkili yan etkiler ile tedavi yanıtı ve sağkalım arasındaki ilişki incelendi. Çalışmamızda metabolik ve volümetrik parametreler, tedaviye yanıt veren ve hastalığı kontrol altında olan hastalarda tedavi sonrasında tedavi öncesine göre anlamlı bir şekilde daha düşük saptandı. Tedaviye yanıt vermeyen ve hastalığı kontrol altında olmayan hastalarda D/KC SUVmax, D/KC SUVmean, D/KC SUVmin, Kİ/KC SUVmax, Kİ/KC SUVmean ve Kİ/KC SUVmin değerleri tedavi sonrasında tedavi öncesine göre anlamlı bir şekilde daha yüksek saptandı. Tedaviye yanıt veren hastaların ortalama sağkalım süresi, tedaviye yanıt vermeyen hastalara göre anlamlı ölçüde daha uzun saptandı. İmmünite ilişkili yan etki gelişen hastalar ile tedaviye yanıt durumu ve hastalığı kontrol altında olma durumu arasında istatistiksel olarak bir fark bulunmadı. Bu çalışma ile nivolumab tedavisi alan kanser hastalarında F-18 FDG PET/BT görüntülerinden elde edilen tümöre ait metabolik, volümetrik parametrelerin ve tümör dışı hematopoetik doku aktivitesinin tedavi öncesi ve tedavi sonrası değişimlerinin tedavi yanıtını öngörmede rolü olabileceğini gösterdik.
Özet (Çeviri)
The Effectiveness of F-18 FDG PET/CT in Evaluating Response to Treatment in Cancer Patients Receiving Nivolumab Treatment The aim of the study is to examine the effectiveness of metabolic and volumetric parameters related to the tumor, the activity of non-tumor hematopoietic tissue and immunity-related side effects obtained from pre- and post-treatment F-18 FDG PET/CT images in evaluating treatment response and their relationship with survival in patients receiving nivolumab therapy. A total of 90 patients who underwent F-18 FDG PET/CT imaging pre and post nivolumab treatment were included in the study. The response to nivolumab treatment was assessed by examining PET/CT images according to PERCIST criteria and patients were divided in to groups as complete metabolic response, partial metabolic response, stable metabolic disease and progressive metabolic disease. Patients then were divided into groups as responders and non-responders to treatment, those with controlled disease and those without. The SUVmax, SUVmean, SUVmin, total MTV, total TLG values, as well as the spleen/liver SUV values and bone marrow/liver SUV values for all tumoral lesions were extracted from PET/CT images taken prior to and following treatment. Additionally, the immunotherapy-related side effects were evaluated visually. An analysis was conducted to explore the correlation between the identified PET/CT parameters, immune-related side effects, treatment response and survival outcomes. In our investigation, we observed that metabolic and volumetric parameters exhibited a significant reduction post-treatment in patients who demonstrated a positive response to therapy and maintained disease control. In patients who did not respond to treatment and whose disease remained uncontrolled, the values of spleen/liver SUVmax, spleen/liver SUVmean, spleen/liver SUVmin, bone marrow/liver SUVmax, bone marrow/liver SUVmean, and bone marrow/liver SUVmin were markedly elevated following treatment compared to their pre-treatment levels. Furthermore, the mean survival duration for patients who responded favorably to treatment was considerably greater than that of those who did not. Additionally, no statistically significant differences were identified between patients who experienced immune-related adverse effects and their treatment response or disease control status. In this research, we demonstrated that the evaluation of F-18 FDG PET/CT in cancer patients undergoing nivolumab therapy revealed that alterations in tumor metabolic and volumetric parameters, as well as the activity of non-tumor hematopoietic tissue derived from PET/CT imaging, could be significant indicators of treatment response.