İmmatür granülosit oranı ilk seri tedavi sonrası progrese olanküçük hücreli dışı akciğer kanserli hastalarda nivolumab veyakemoterapi tedavisine yanıtı predikte edebilir mi
Can the immature granulocyte ratio predict the response to nivolumab in nonsmall cell lung cancer (NSCLC) patients who showed progressive disease after undergoing first-line treatment?
- Tez No: 930996
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: akciğer adenokarsinomu, skuamoz hücreli akciğer karsinomu, nivolumab, immatür granülosit sayısı, lung adenocarcinoma, squamous cell lung carcinoma, nivolumab, immature granulocyte count
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve amaç: Akciğer kanseri erkeklerde prostat kanserinden sonra kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen kanser türüdür ve kansere bağlı mortalitede ise birinci sıradadır. 2020 yılında dünya genelinde yaklaşık 1.8 milyon insan akciğer kanseri nedeniyle vefat etmiştir. Her gün yaklaşık 340 kişi akciğer kanseri nedeni ile vefat etmektedir. Klasik kemoterapisinin yanı sıra nivolumab gibi immüncheckpoint inhibitörleri tedavide kullanılmaktadır. Henüz akciğer kanserinde tedavi yanıtının predikte edebilecek ideal biyomarker bulunmadığı için nivolumab ,biyomarker bağımsız olarak ülkemizde ve dünyada kullanılmaktadır. İmmatür granülosit oranının akciğer kanserinde tedavi yanıtını predikte edebileceği literatürde gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı küçük hücreli dışı akciğer kanserinde immatür granülosit oranının nivolumab terapisine cevabı öngörüp öngöremeyeceği; akciğer skuamöz hücreli karsinom ve akciğer adenokarsinom subtipleri arasında immatür granülosit oranlarında farklılıklar olup olmadığı ve bu subtiplerde nivolumab tedavisine yanıtı öngörmede immatür granülosit oranının kabiliyetini araştırmaktır. Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada Kütahya şehrinde 2021-2025 yılları arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma hastanesinde tedavi alan 50 küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastasını toplamıştır. Bütün hastalar evre 4 dü ve başlangıç platin bazlı ikili (doublet) kemoterapi sonrası progrese olmuştu. Nivolumab her 14 günde bir; 3 mg/kg dozunda verilmişti. Yaş, boy, kilo, cinsiyet, hemogram ve alt parametreleri, immatur granülosit oranı, glukoz, sigara kullanımı verileri, ecog performans skoru, primer hastalık patolojisi, metastaz olup olmadığı, eğer metastazı varsa hangi organda olduğu verisi toplanmıştır. Tedavi yanıtları kemoterapi grubunda RECIST 1.1 kriterlerine göre; immünoterapi grubunda tedavi yanıtları iRECIST kriterlerine göre değerlendirilmiştir. vii Bulgular: 50 hastanın 22'si akciğer adenokarsinomu; 28'i akciğer squamoz hücreli karsinomu tanılıydı. akciğer adenokarsinomu grubunda progresif hastalık grubunda immatür granülosit sayısı 0.88±0.15; stabil hastalık grubunda 0.15±0.12; parsiyel yanıt grubunda 0.02 ±0.04; tam yanıt grubunda 0.01±0.01. bu subgruplar arasında immatür granülosit sayılarında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı.( p =0.284) immatür granülosit oranı progresif hastalık grubunda 0.67±0.84; stabil hastalık grubunda 2.32±1.50; parsiyel yanıt grunda 0.38±0.40; tam yanıt grubunda 0.33±0.05 olarak bulunmuştur. Bu subgruplar arasında immatür granülosit oranı açısından istatistiksel anlamlı farklılık saptanmamıştır. (p =0.074) Akciğer skuamoz hücreli karsinomu grubunda immatür granülosit sayısı progresif hastalık grubunda 0.23 ±0.17; stabil hastalık grubunda 0.14±0.11; parsiyel yanıt grubunda 0.02 ±0.03; tam yanıt grubunda 0.01±0.00 olarak saptanmıştır. Tedavi grupları arasında immatür granülosit sayılarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu görülmüştür ( p=0.004) İmmatür granülosit oranı progresif hastalık grubunda 2.40 ±1.80; stabil hastalık grubunda 1.93±1.55; parsiyel yanıt grubunda 0.39±0.22 ve tam yanıt grubunda 0.26± 0.05 olarak saptanmıştır. Tedavi grupları arasında immatür granülosit oranları açısından anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. (p=0.009) Sonuç: Çalışmamız artmış immatür granülosit seviyesinin nivolumab tedavisine olumsuz cevabı skuamoz hücreli akciğer karsinomunda olası olarak predikte edebileceğini göstermiştir, ancak verilerimizden klinik karar alma sürecini güvenilir bir şekilde yönlendirebilecek net bir eşik değeri belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Lung cancer is the second most common cancer in both women and men, respectively, after prostate cancer and breast cancer. Lung malignancies also have the first ranking in cancer-related mortality. According to research, in 2020, about 1.8 million people died due to lung cancer worldwide. Approximately 340 people die due to lung cancer each day. To treat this highly mortal type of cancer, immune checkpoint inhibitors such as nivolumab are utilized along with classical chemotherapy. Since there is no ideal biomarker that can predict the treatment response in lung cancer yet, nivolumab is used in our country and worldwide without being dependent on any biomarkers. It has been previously demonstrated in other research that the immature granulocyte ratio can predict the response to treatment in lung cancer. This study aims to decipher whether the immature granulocyte ratio can predict the response to nivolumab therapy in nonsmall cell lung cancer (NSCLC) and whether there are any differences for this ratio between squamous cell lung carcinoma and lung adenocarcinoma, which are subtypes of NSCLC. Methods: The data of 50 nonsmall cell lung cancer patients who received treatment at Kütahya Health Sciences University Research Hospital in the city of Kütahya, Türkiye, between 2021 and 2025 were collected. All patients were at stage 4 and had disease progression after the initial platinum-based doublet chemotherapy. The patients then all received Nivolumab at a dose of 3 mg/kg every 14 days. The collected variables included the patient's age, height, weight, gender, and smoking status. Fasting blood glucose levels, CBC findings, and its subparameter of immature granulocyte ratio were also recorded, as well as ECOG performance scores, pathological diagnoses, and reports on metastases. Responses to treatment were evaluated by RECIST 1.1 criteria for chemotherapy and iRECIST criteria for immunotherapy. Results: Out of the 50 patients, 22 were diagnosed with lung adenocarcinoma, and 28 were diagnosed with lung squamous cell carcinoma. Among the adenocarcinoma patients, immature granulocyte count was 0.88±0.15 in the progressive disease group, 0.15±0.12 in the stable disease group, 0.02±0.04 in the partial response group, and 0.01±0.01 in the complete response group. We found no statistically significant difference in immature granulocyte counts between these subgroups (p=0.284). ix When considering the immature granulocyte ratio for the adenocarcinoma patients, the ratio was 0.67±0.84 in the progressive disease group, 2.32±1.50 in the stable disease group, 0.38±0.40 in the partial response group; and 0.33±0.05 in the complete response group. No statistically significant difference was detected between these subgroups in terms of ratio either (p=0.074). For all squamous cell lung carcinoma patients, the immature granulocyte count was 0.23±0.17 in the progressive disease group, 0.14±0.11 in the stable disease group, 0.02±0.03 in the partial response group, and 0.01±0.00 in the complete response group. We observed a statistically significant difference in immature granulocyte counts between these treatment groups (p=0.004). The immature granulocyte ratio for the squamous cell lung carcinoma patients was 2.40±1.80 in the progressive disease group, 1.93±1.55 in the stable disease group, 0.39±0.22 in the partial response group, and 0.26±0.05 in the complete response group. Again, there was a statistically significant difference in the ratio between the treatment groups (p=0.009). Conclusion and Discussion: This study showed that an increased level of immature granulocytes has potential for predicting a negative response to nivolumab treatment in squamous cell lung carcinoma. However, an apparent threshold value of immature granulocytes that can reliably guide clinical decision-making could not be reached. More research on immature granulocytes' predictive value on this subject can further affect the treatment decision in practice and create valuable results.