Pankreas kanserlerinde tümör stroma oranın prognoza olan etkisi
The effect of tumor-stroma ratio on prognosis in pancreatic cancers
  1. Tez No: 892971
  2. Yazar: CEBRAİL OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN GÜRBULAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Görünür Diffüzyon Katsayısı (ADC), Pankreas Kanseri, Tümör Stroma Oranı, Difüzyon Ağırlıklı Görüntüleme (DWİ), Apparent Diffusion Coefficient (ADC), Diffusion Weighted Imaging (DWI), Pancreatic Cancer, Tumor Stroma Ratio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızda pankreas adenokarsinom hastalarında Tümör Stroma Oranı (TSO) ile Görünür Difüzyon Katsayısı (ADC)'nın prognostik etkilerini incelemek ve bu iki parametre arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Yöntemler: Çalışmamız 1 Şubat 2019 ile 31 Nisan 2023 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde pankreas başında yerleşim gösteren adenokarsinom nedeniyle ameliyat edilen hastaları retrospektif değerlendirdik. Patolojik olarak hematoksilen ve eozin boyalı kesitler ışık mikroskobu altında değerlendirilerek tümör-stroma oranı belirledik ve tümörleri, stroma yüksek (> %50) ve stroma düşük (≤ %50) olarak sınıflandırdık. Difüzyon Ağırlıklı Görüntüleme (DWI) tekniği ile optimal b değerini (b:800) saptadıktan sonra ADC değerlerini hesapladık. Bulgular: Çalışmaya 21 kadın ve 33 erkek olmak üzere toplam 54 hasta dahil edildi, yaş ortalaması 66,61±10,29 idi. Stromadan fakir tümör 20 hastada stromadan zengin tümör 34 hastada belirlendi. Tümör Stroma Oranı (TSO) ve Görünür Difüzyon Katsayısı (ADC) ile yaş, adjuvan kemoterapi, uzak metastaz, lokal rekürrens, TNM evresi, patolojik lenf nodu indeksi, patolojik lenf nodu evresi, sağkalım süresi ve lenfovasküler invazyon arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Stromadan fakir ve zengin gruplar arasında genel sağkalımda fark yoktu (22,4 ay ve 22,7 ay, p=0,953). Yüksek TSO olan hastalarda ADC (ortalama) ve perinöral invazyonun daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p:0,037, 0,028). ADC ile tümör evresi arasında anlamlı farklılık vardı (p:0.000), özellikle Evre 1A ile Evre 1B ve Evre 3 arasında anlamlı fark bulundu (p:0,001). Sonuçlar: Tümör Stroma Oranı (TSO) ile Görünür Difüzyon Katsayısı (ADC)'nin genel sağkalıma etkisi anlamlı değildi. Stromadan zengin hasta grubunda ADC değeri ve perinöral invazyon ve arasında istatistiksel anlamlılık saptandı. ADC ile tümör evreleri arasında da istatistiksel olarak anlamlılık bulundu. ADC ve TSO'nun gelecekte pankreas kanserinin prognozunun değerlendirilmesinde ve tedavi planlamasında potansiyel bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aims to investigate the prognostic impact of Tumor-Stroma Ratio (TSR) and Apparent Diffusion Coefficient (ADC) in patients with pancreatic adenocarcinoma and to determine the relationship between these two parameters. Methods: We conducted a retrospective evaluation of patients who underwent surgery for pancreatic head adenocarcinoma at Istanbul Education and Research Hospital, General Surgery Clinic, between February 1, 2019, and April 31, 2023. Pathologically, tumor-stroma ratio was determined by assessing hematoxylin and eosin-stained sections under a light microscope, classifying tumors into high stroma (> 50%) and low stroma (≤ 50%). ADC values were calculated after determining the optimal b-value (b: 800) using Diffusion Weighted Imaging (DWI) technique. Results: A total of 54 patients were included in the study, comprising 21 women and 33 men, with an average age of 66.61±10.29 years. Tumors with low stroma were found in 20 patients, while tumors with high stroma were found in 34 patients. No significant differences were found between TSR and ADC with regard to age, adjuvant chemotherapy, distant metastasis, local recurrence, TNM stage, pathological lymph node index, pathological lymph node stage, survival time, and lymphovascular invasion. There was no difference in overall survival between low and high stroma groups (22.4 months vs. 22.7 months, p=0.953). Higher TSR was associated with higher average ADC values and perineural invasion (p=0.037, p=0.028, respectively). A significant difference was found between ADC and tumor stage (p=0.000), particularly between Stage 1A and Stage 1B, and Stage 3 (p=0.001). Conclusions: The effects of Tumor Stroma Ratio (TSR) and Apparent Diffusion Coefficient (ADC) on overall survival were not significant. Statistically significant associations were found between ADC value and perineural invasion in the high stroma group. There was also a significant statistical relationship between ADC and tumor stages. We believe that ADC and TSR may serve as potential markers in evaluating the prognosis and planning the treatment of pancreatic cancer in the future.