Liderlik tarzlarının çalışanların sessiz istifa eğilimleri üzerindeki etkisi
The effect of leadership styles on quiet quitting tendencies of employees
  1. Tez No: 893008
  2. Yazar: SÜMEYYE KARAİMAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lider, Liderlik Tarzları, Otokratik Liderlik, Sessiz İstifa, Leader, Leadership Styles, Autocratic Leadership, Quiet Quitting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bir örgütün belirlenen hedefleri doğrultusunda o örgütteki her türlü kaynağı o hedefe yönelik değerlendirebilme gücü olarak ifade edebileceğimiz liderliğin, örgütün geleceğini şekillendiren büyük bir olgu olduğu bilinmektedir. Liderin uyguladığı liderlik tarzı çalışanların örgütte benimsediği davranışlar üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Bu yüzden günümüz rekabet şartları düşünüldüğünde lider benimsediği liderlik tarzıyla örgütte önemli bir avantaj sağlayabilmektedir. Bununla birlikte pandemi döneminde iş rutinlerinin değişmesiyle bozulan iş ve özel yaşam dengelerine bir tepki olarak çalışanlar sessiz istifa etmeye başlamışlardır. Örgüt bünyesindeki insan kaynağının aslında gerçekten istifa etmeden yalnızca kendisine verilen işleri yapması, ötesine geçmeden işlerini en az çabayla tamamlaması olarak tanımlanan sessiz istifa kavramı covid-19 pandemisi sonrasında bir insan kaynakları problemi olarak dikkat çekmektedir. Bu araştırma demokratik, otokratik, serbest bırakıcı, dönüşümcü ve etkileşimci liderlik tarzlarının çalışanların sessiz istifa eğilimleri üzerindeki etkisini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Türkiye'de çalışan rastgele seçilen 387 beyaz yakalı çalışandan anket yoluyla veri toplanmıştır. Toplanan bu verilerin SPSS programına girişleri yapılarak normallik ve güvenilirlik analizlerinden sonra t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon testleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda liderlik tarzları alt boyutlarından otokratik ve serbest bırakıcı liderlik tarzının sessiz istifa eğilimleri üzerinde pozitif yönlü anlamlı etkisi bulunduğu ortaya çıkmıştır. Demokratik, dönüşümcü ve etkileşimci liderlik tarzlarının ise sessiz istifa eğilimleri üzerinde negatif yönlü anlamlı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Leadership, stated power of utilization of all sources for organizational aims set, is known as a great fact forming an organization's future. Leardership styles that leader apply have a strong effect on behaviours that employees display ın the organization. So when it is considered recent competition conditions, leaders do provide an important advantage with their leardership styles that apply. Havind said that, employees start quitting quiet as a reaction to work and life balance that become unbalanced with changing work routine in pandemic period. Quiet quitting, identified as fulfiling the only duty given with the least effort not more, draw attention as an human resources problem after covid-19 pandemic period. This research aims to determine the effect of democratic, autocratic, laissez faire, transformational and interactionalist leardership styles on quiet quitting tendencies of employees. With this aim, the questionnaire form was applied to randomly selected 387 white collar employees that work in Türkiye. Entered data collected to SPSS program, data analyzed by using test of normality, reliability, t-test, ANOVA tests and regression, correlation analyzes. As a result of the research, ıt is shown that autocratic and laissez faire leadership styles have positive and significant effect on quiet quitting. Democratic, transformational and interactionist leadership styles have negative and significant effect on quiet quitting.