Miselyum bazlı kompozit (MBK) malzemelerin mimarlıktaki kullanımının irdelenmesi
Scrutinizing of the use of mycelium based composite (MBC) materials in architecture
  1. Tez No: 893007
  2. Yazar: SELENAY GÜLMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokompozit, Miselyum, Miselyum Bazlı Kompozit (MBK), Biocomposite, Mycelium, Mycelium-Based Composite (MBC)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Küresel CO2 emisyonlarının büyük bir bölümünden sorumlu olan yapı sektörü, oluşturduğu çeşitli çevre sorunlarının çözümü noktasında biyokompozit yapı malzemelerinin kullanım olanaklarının arttırılmasını amaçlamaktadır. Bu malzemelerin yapı sektöründeki kullanım potansiyelini iyileştirmek için araştırmalar yapmak, yaşam döngüsü bağlamında önemli olduğu gibi ekonomik ve ekolojik özelliklerinden dolayı sürdürülebilir kalkınmaya da katkı sağlamaktadır. Bu çalışma kapsamında biyokompozit yapı malzemelerinden biri olan miselyum bazlı kompozit (MBK) malzemelerin mimarlık alanında kullanımının araştırılması amaçlanmış, son on yılda üretimi gerçekleştirilen 21 MBK proje; MBK üretim tekniği, MBK üretim akışı, MBK bağlantı tekniği, strüktürel kurgu ile araç ve gereçler bağlamında detaylı olarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda tablolar ve görseller yardımıyla gerçekleştirilen analiz çalışması ve bulgular değerlendirildiğinde; MBK'lerin hem geleneksel hem de yenilikçi üretim yöntemleriyle üretilebilmesi ve bağlantı sistemlerinin kurulabilmesi, yapı sektöründe; yapı malzemesi, yapı elemanı ve strüktür olarak kullanımlarının potansiyel göstermesi nedeniyle akademik araştırmaların ve yapı sektöründeki AR-GE çalışmalarının disiplinler arası çalışmalar ile gerçekleştirilmesinin gerekli ve önemli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The construction sector, which is responsible for a large part of global CO2 emissions, aims to increase the use of biocomposite building materials at the point of solving various environmental problems. Conducting research to improve the potential of use of these materials in the construction sector is important in the context of the life cycle and contributes to sustainable development due to its economic and ecological properties. Within the scope of this study, it was aimed to investigate the use of mycelium-based composite (MBC) materials, one of the biocomposite building materials, in the field of architecture, and 21 MBC projects produced in the last decade were analyzed in detail in the context of MBC production technique, MBC production flow, MBC connection technique, structural fiction and tools and equipment. As a result of the study, when the analysis study and findings carried out with the help of tables and visuals were evaluated; The production of MBCs with both traditional and innovative production methods and the establishment of connection systems, in the construction sector; Due to the potential of their use as building materials, building elements and structures, it has been seen that it is necessary and important to carry out academic research and R&D studies in the building sector with interdisciplinary studies.