Origami temelli etkinliklerle zenginleştirilmiş öğrenme ortamının beşinci sınıf öğrencilerinin geometri başarıları, geometri dersine yönelik tutumları ve geometriye yönelik kaygıları üzerindeki etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of learning environment enriched with origami-based activities on fifth grade students' geometry achievement, attitudes towards geometry lesson, and anxiety towards geometry
  1. Tez No: 893158
  2. Yazar: ŞİMAL BUTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Origami destekli eğitim, Geometri, Başarı, Tutum, Kaygı, Origami-supported education, Geometry, Success, Attitude, anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
BUTAY, Şimal, Origami Temelli Etkinliklerle Zenginleştirilmiş Öğrenme Ortamının 5. Sınıf Öğrencilerinin Geometri Başarıları, Geometri Dersine Yönelik Tutumları ve Geometriye Yönelik Kaygıları Üzerindeki Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2024. Bu araştırmanın amacı, origami temelli etkinliklerle zenginleştirilmiş öğrenme ortamının beşinci sınıf öğrencilerinin geometri başarıları, geometriye yönelik tutumları ve kaygıları üzerindeki etkilerini incelemek ve tasarlanan öğrenme ortamı hakkında öğrencilerin görüşlerine belirlemektir. Bu bağlamda araştırma karma desen olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın nicel boyutu kontrol gruplu ön test- son test yarı deneysel desen olarak, nitel boyutu ise durum çalışması deseni olarak belirlenmiştir. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılı Muş il merkezinde yer alan bir ortaokulda gerçekleştirilmiş olup deney grubu 26, kontrol grubu 27 kişi olmak üzere toplamda 53 katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmada veriler Geometri başarı testi, Geometri Tutum ölçeği ve Geometri Kaygı ölçeği ile elde edilmiştir. Bunun yanında öğrenci görüşlerini belirlemek için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Deney ve kontrol grupları mevcut öğretim yöntemleri doğrultusunda eğitim aldıktan sonra deney grubu ile origami etkinliklerini içeren 2 haftalık uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulama sekiz kazanım içeren dört adet çalışma kâğıdı üzerinden yürütülmüştür. Nicel veriler çıkarımsal istatistiksel yaklaşımlar kullanılarak analiz edilirken nitel veriler ise betimsel yaklaşımla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar origami etkinliklerine dayalı öğretim gören öğrencilerin geometri başarılarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bunun yanında geometri tutum ve kaygı puanlarında ise deney ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu sonuçlar, origami etkinliklerinin başarı gibi kısa vadede değişebilen değişkenler üzerinde etkili olduğu bunun yanında kaygı ve tutum gibi değişmesi için uzun süreç gerektiren faktörlerde ise etkisi olmadığını göstermektedir. Ayrıca bazı öğrencilerin kâğıt katlama etkinliklerinde zorlanmalarına karşın aşina oldukları kavramlara yönelik etkinliklerde ise daha başarılı oldukları belirlenmiştir. Bunun yanında tasarlanan etkinlikleri öğrencilerin genel olarak sevdikleri sonucu elde edilmiştir. 2024, 147 sayfa
Özet (Çeviri)
BUTAY, Şimal, The Effect of a Learning Environment Enriched with Origami-Based Activities on 5th Grade Students' Geometry Achievements, Attitudes Towards Geometry Lessons and Anxiety About Geometry, Master's Thesis, Sivas, 2024. The aim of this research is to examine the effects of a learning environment enriched with origami-based activities on fifth-grade students' geometry achievement, attitudes toward geometry, and anxiety. Additionally, the study aims to determine students' opinions about the designed learning environment. In this context, the research is designed as a mixed-method study. The quantitative aspect of the research is structured as a pre-test and post-test quasi-experimental design with control groups, while the qualitative aspect is defined as a case study design. The research was conducted during the 2023-2024 academic year at a middle school in the city center of Muş and involved a total of 53 participants, with 26 in the experimental group and 27 in the control group. Data in the study were collected using the Geometry Achievement Test, the Geometry Attitude Scale, and the Geometry Anxiety Scale. Additionally, a semi-structured interview form was used to determine students' opinions. After the experimental and control groups received instruction based on current teaching methods, a two-week application of origami activities was carried out with the experimental group. The application was conducted through four worksheets, each containing eight objectives. Quantitative data were analyzed using inferential statistical approaches, while qualitative data were analyzed with a descriptive approach. The results obtained indicate that students taught with origami-based activities had higher geometry achievement. However, there was no significant difference in geometry attitude and anxiety scores between the experimental and control groups. These results suggest that origami activities are effective on variables that can change in the short term, such as achievement, but have no effect on factors like anxiety and attitude, which require a longer process to change. It was also determined that some students struggled with paper folding activities, while they were more successful in activities related to familiar concepts. Additionally, it was found that students generally liked the designed activities. 2024, page 147