Ebeveynlerin çocukluk çağı travmaları ile çocuklarına yönelik tutumları arasındaki ilişkide bilinçli farkındalıklarının aracılık rolü
The mediating role of mindfulness in parenting in the relationship between parents' childhood trauma and their attitudes towards their children
  1. Tez No: 893196
  2. Yazar: SELEN AFİDE YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travmaları, anne-baba tutumları, ebeveynlikte bilinçli farkındalık, Childhood traumas, parental attitudes, mindfulness in parenting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yürütülen bu tez çalışmasında ebeveynlerin kendi çocukluk çağı travmaları ile çocuklarına bakım verme tutumları arasındaki ilişkide bilinçli farkındalıklarının aracılık rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da ikamet eden ve 4-12 yaş arasında çocuğu bulunan anne ve babalar (n = 297) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Anne-Baba Tutum Ölçekleri (4-12 yaş) ve Ebeveynlerde Bilinçli Farkındalık Ölçeği (MIPQ) kullanılmıştır. Araştırmanın hipotetik modeli yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Test edilen model sonucunda Çocukluk Çağı Travmaları ile İstendik Anne-Baba Tutumları ve İstenmeyen Anne-Baba Tutumları arasındaki ilişkide Ebeveynlerin Bilinçli Farkındalıklarının aracılık rolü oynadığı bulunmuştur. Çocukluk Çağı Travmaları ile İstenmeyen Anne-Baba Tutumları arasında Ebeveynlerin Bilinçli Farkındalıkları değişkeni bütünü ile aracılık rolü yaparken Çocukluk Çağı Travmaları ile İstendik Anne-Baba Tutumlarını hem doğrudan hem de dolaylı olarak Ebeveyn Bilinçli Farkındalığı aracılığı ile yordadığı incelenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda araştırmanın temel hipotezi doğrulanmıştır. Bulunan sonuçlar alanyazındaki çalışmalar ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the mediating role of mindfulness in parenting in the relationship between parents' own childhood trauma and their caregiving attitudes towards their children was examined. The sample of the research consists of mothers and fathers residing in Istanbul and having children between the ages of 4-12 (n = 297). Data collection tools used in the research were; Demographic Information Form, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-33), Parents Attitude Scales (4-12 years) and Mindfulness in Parenting Questionnaire (MIPQ). The hypothetical model of the research was tested with structural equation modeling. As a result of the tested model, it was found that the Mindfulness in Parenting played a mediating role in the relationship between Childhood Trauma and Desired Parents Attitude and Unwanted Parents Attitude. While the variable of Mindfulness in Parenting fully mediated the relationship between Childhood Trauma and Unwanted Parents Attitude, it was found that Childhood Trauma predicted Desired Parents Attitude both directly and indirectly through Mindfulness in Parenting. In line with these results, the main hypothesis of the research was confirmed. The findings were discussed in the light of the literature and recommendations were made.