İçten yanmalı bir motorda farklı oranlarda metanol-benzin karışımlarının motor performansı ve emisyonlara etkisi
Effect of different ratios of methanol-gasoline mixtures on engine performance and emissions in an internal combustion engine
- Tez No: 893287
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CİNİVİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emisyonlar, Metanol, Motor performansı, Özgül yakıt tüketimi, Sıkıştırma oranı, Emissions, Methanol, Engine performance, Specific fuel consumption, Compression ratio
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmada, sabit sıkıştırma(7/1) oranında belirlenen bir petrol istasyonundan alınan benzin ile hacimce tespit edilen oranlarda metanol ilave edilerek karışımlar hazırlanmıştır. Hazırlanan bu karışımlar, buji ile ateşlemeli tek silindirli bir deney düzeneğine bağlı motor üzerinde motor gücü ve egzoz paremetreleri deneysel olarak incelenmiştir. Yapılan bu çalışmada test yakıtları olarak benzine hacimce % 10 , %20, %30, %40 oranında metonol karıştırılarak kullanılmıştır. Deneyler beş farklı(2500,2750,3000,3250,3500) devirde yapılmıştır. Deneyler (M10, M20, M30 ve M40) sonucunda, numunelerdeki metanolün hacimsel olarak artmasıyla özgül yakıt tüketiminde artış tespit edilirken, efektif verim, NOx, HC, CO2 ve CO emisyonları azalmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, mixtures were prepared by adding gasoline purchased from a petrol station with a fixed compression ratio (7/1) and methanol in the determined proportions by volume.The engine power and exhaust parameters of these prepared mixtures were experimentally examined on a spark-ignition single-cylinder engine connected to an experimental setup.In this study, %10, %20, %30, %40 methanol by volume was used as test fuels mixed with gasoline.Experiments were carried out in five different cycles. As a result of the experiments (M10, M20, M30 and M40), an increase in specific fuel consumption was detected as the volume of methanol in the samples increased, while effective efficiency, NOx, HC, CO2 and CO emissions decreased.