Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri hakkındaki bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of Kocaeli University students' knowledge levels and awareness about cardiovascular diseases risk factors
- Tez No: 893303
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalık, Risk faktörleri, Bilgi düzeyi, Farkındalık, Üniversite öğrencileri, Cardiovascular disease, Risk factors, Knowledge level, Awareness, University students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeylerini ve farkındalıklarını değerlendirmek maksadıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Aralık 2023- Şubat 2024 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Medikososyal Birimi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 373 öğrenci çalışmaya katılmıştır. Araştırmada kullanılacak verileri elde etmede araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ve Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirme IBM SPSS 29.0 ile yapılmıştır. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri ile incelenmiştir. Normal dağılım varsayımı sağlanamadığından nümerik değişkenler medyan olarak, kategorik değişkenler frekans olarak verilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Dunn testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %61,9'unu kadın ve %38,1'ini erkek öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilerin yaş ortalamaları 21 (20-22), beden kitle indeksi ortalama 22,2 kg/m² (20,06-25,24 kg/m²) olup %14,7'si tıp fakültesinde %8,6'sı sağlık bilimleri fakültesinde okumaktadır. %16,6 evde, %78,6 yurtta, %4,8'i ailesiyle birlikte yaşamakta, %89,8'inde herhangi bir kronik hastalık bulunmamakta, %50,9'unun birinci derece yakınlarında kronik hastalık bulunmaktadır. %25,72'si sigara kullanmakta, %27,1'i alkol tüketmekte, %31,6'sını düzenli egzersiz yapmaktadır. %39,9'u haftada 3'ten fazla, %54,7'si haftada 3'ten az hazır yemek tüketmekte, %5,4'ü hiç hazır yemek tüketmemektedir. Öğrencilerin KARRİF-BD puan ortalaması 19 (16-22) bulunmuştur. Sonuç: KARRİF-BD puanı ile fakülte, sigara kullanımı ve alkol tüketimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Cinsiyet, yaşadıkları ortam, kronik hastalık varlığı, ailede hastalık öyküsü, fiziksel aktivite düzeyi, beslenme durumu ile KARRİF-BD puanı arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to assess the knowledge levels and awareness of cardiovascular disease risk factors among Kocaeli University students. Material Methods: 373 students who applied to Kocaeli University Medicosocial Unit Family Medicine Polyclinic between December 2023 and February 2024 participated in the study. A survey form prepared by the researcher and the Cardiovascular Diseases Risk Factors Knowledge Level Scale were used to obtain the data to be used in the study. Statistical evaluation was made with IBM SPSS 29.0. Compliance with normal distribution was examined with Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. Since the assumption of normal distribution could not be met, numerical variables are given as medians and categorical variables are given as frequencies. Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Dunn test and Spearman correlation analysis were used to evaluate the data. Results: 61.9% of the participants are female and 38.1% are male students. The average age of the students is 21 (20-22), the average body mass index is 22.2 kg/m² (20.06-25.24 kg/m²), and 14.7% are in the faculty of medicine and 8.6% are in the faculty of health sciences. is reading. 16.6% live at home, 78.6% live in a dormitory, 4.8% live with their family, 89.8% do not have any chronic disease, and 50.9% have a chronic disease in their first-degree relatives. 25.72% smoke, 27.1% consume alcohol, and 31.6% exercise regularly. 39.9% consume ready meals more than 3 times a week, 54.7% consume less than 3 times a week, and 5.4% do not consume ready meals at all. The students' average KARRIF-BD score was found to be 19 (16-22). Conclusion: A statistically significant relationship was found between KARRIF-BD score and faculty, smoking and alcohol consumption. No relationship was found between gender, living environment, presence of chronic disease, family history of disease, physical activity level, nutritional status and KARRIF-BD score.