Etkileşimli videoların ortaokul öğrencilerinin öğrenen bağlılığı, akademik başarı ve öğrenmedeki kalıcılığına etkisi
The effect of interactive videos on secondary school student's learner engagement, academic achievement and retention of learning
- Tez No: 893324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN KAHYAOĞLU ERDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, eğitsel video, etkileşimli video, öğrenen bağlılığı, öğrenmede kalıcılık, Academic success, educational video, interactive video, learner engagement, permanence in learning
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Öğrenenlerin öğreten, içerik ve arayüz ile etkileşimi öğretme ve öğrenme sürecine çeşitli katkılar sağlamaktadır. Özellikle öğrenen-içerik etkileşimin yüksek düzeyde olmasını sağlayan etkileşimli videolar, son zamanlarda sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bu araştırmada, ortaokul 5.sınıf Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi“Problem Çözme ve Programlama”ünitesinin işlenmesinde etkileşimli videoların öğrencilerin öğrenen bağlılığı, akademik başarı ve öğrenmedeki kalıcılığına etkisi incelenmiştir. Araştırma etkileşimli video ve etkileşimsiz video grupları ile yürütülmüş, bağımlı ve bağımsız değişkenler 2 (etkileşimli/ etkileşimsiz video) X 3 (ön test/ son test / kalıcılık ölçümü) faktöriyel desen ile incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir Karabağlar ilçesinde bulunan Seniha Mayda Ortaokulu 5. Sınıf öğrencileri oluşturmuştur. 2023-2024 eğitim-öğretim ders yılında belirlenen iki sınıftan biri etkileşimli video grubu, diğeri ise etkileşimsiz video grubu olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi ve öğrenen bağlılığı ölçeği kullanılmış ve Kodla Büyü sistem kayıtları da incelenmiştir. Uygulama sonucunda yapılan analizlerde tüm gruplarda başarı artmış, etkileşimli video grubu lehine son test başarı puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Gruplar arasında kalıcılık testi bağlamında bir farklılık bulunmamakla birlikte her iki grup için de kalıcı öğrenme sağlanmıştır. Araştırmanın bir diğer değişkeni olan öğrenen bağlılığı analiz sonuçlarında ise her iki grubun da aynı seviyede öğrenen bağlılığı gösterdiği ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Çalışma sonuçlarına göre etkileşimli video materyalinin öğretme-öğrenme sürecinde başarılı olduğu görülmüştür. Gelecek çalışmalarda farklı dersler bağlamında kullanılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The interaction of learners with the teacher, content and interface ensures various contributions to the process of teaching and learning. Interactive videos, which provide especially a high level of learner-content interaction, have started to be frequently used recently. In this research, the effects of interactive videos on students' learner engagement, academic success and permanence in learning, are examined in the processing the“Problem Solving and Programming”unit of the 5th grade secondary school Information Technologies and Software course. The research is conducted with interactive video and non-interactive video groups, and dependent and independent variables are examined with a 2 (interactive/non-interactive video) x 3 (pretest/posttest/permanence measurement) factorial design. The research working group consists of 5th grade students of Seniha Mayda Secondary School located in İzmir Karabağlar district. One of the two classes determined in the 2023-2024 academic year, constitutes the interactive video group and the other forms the non-interactive video group. As data collection tools, the achievement test and learner engagement scale developed by the researcher are used and Kodla Büyü system logs were also examined. In the analyzes made as a result of the application, success increases in all groups, and a significant difference is found in the post-test achievement scores in favor of interactive video group. Although there is no difference between the groups in terms of permanence test, permanent learning is achieved for both groups. In the analysis results of learner engagement, another variable of the research, it is seen that both groups showed the same level of learner engagement and there was no statistically significant difference. According to the results of the study, it has been observed that the interactive video material is successful in the teaching-learning process. Suggestions have been made for its use in the context of different courses in future studies.