Otomotiv sektöründe olan bir firmanın IATF 16949 belgelendirilmesi
IATF 16949 certification of a company in the automotive sector
- Tez No: 893480
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: IATF 16949, ISO 9001, kalite süreci, iç süreç, müşteri, IATF 16949, ISO 9001, quality process, internal process, customer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüz dünyasında birçok alanda karşımıza çıkan kalite kavramı otomotiv sektöründeki artan pazar rekabetine bağlı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Büyüyen rekabet ortamında yeterli gelmeyen ISO 9001 standardı ve birden fazla ülkenin farklı kalite yönetim sistemleri ile otomotiv endüstrisindeki üreticiler zorlanmaktadır. IATF 16949 standardı çok fazla lider otomobil üreticisinin ISO 9001 standardı ile otomotiv sektöründe üretim, tasarım, iyileştirme, montaj ve servis gibi süreçleri kapsayan bir standart oluşturulmuştur. Bu çalışmanın amacı IATF 16949 standardının önemi göz önünde bulundurularak teknik şartlarının incelenmesiyle firmaya kurulum aşamalarının tamamlanmasıdır. IATF 16949 standardının maddelerinin irdelenmesiyle firmalara örnek olacak bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of quality, which we encounter in many areas in today's world, is also emerging due to the increasing market competition in the automotive sector. Manufacturers in the automotive industry are struggling with the ISO 9001 standard, which is not sufficient in a growing competitive environment, and different quality management systems of more than one country. IATF 16949 standard is a standard that covers processes such as production, design, improvement, assembly and service in the automotive industry with ISO 9001 standard of many leading automobile manufacturers. The aim of this study is to complete the installation stages of the IATF 16949 standard by examining its technical requirements considering its importance. By examining the articles of the IATF 16949 standard, an application that will be an example for companies has been made.