Birleştirilmiş sınıfta kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetiminde karşılaştığı sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma yolları
The problems that primary school teachers, who have students with special needs in their multigrade classes, experience in classroom management, and the strategies they use to overcome them
- Tez No: 893517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET HANİFİ ERCOŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş sınıf, kaynaştırma eğitimi, sınıf öğretmeni, sınıf yönetimi, Multigrade classroom, inclusive education, classroom teacher, classroom management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; birleştirmiş sınıfta kaynaştırma öğrencisi bulunan öğretmenlerinin sınıf yönetiminde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma yollarının incelenmesidir. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim türü kullanılmıştır. Çalışma grubunu Erzurum ilinde kaynaştırma eğitimi öğrencisi bulunan ve birleştirilmiş sınıf uygulaması olan okullarda görev yapan 13 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır). Bu Sınıf öğretmenlerinin görüşleri izin alınarak ses kayıt cihazıyla kaydedilmiştir. Bulgular: Araştırmanın bulgularına göre birleştirilmiş sınıf uygulamlarında kaynaştırma eğitimi öğrencisi bulunan öğretmenlerin uyum, kaynaştırma eğitimi öğrencisine ve diğer öğrencilere yeterli zaman ayıramama, okulun ve sınıfın donanım açısından yetersiz olması, iletişim ve iş birliği gibi konularda sorunlarla karşılaştıkları tespit edilmiştir. Öğretmenlerin bu sorunlarla başa çıkma yolları ise; kaynaştırma eğitimi öğrencisine uygun oturma düzeni oluşturma, sevgi ortamı oluşturma, öğrencilere duyarlılık kazandırma, akran eğitiminden yararlanma, derse planlı ve hazırlıklı gitme, ilgi gösterme ve bireysel etkinlikler hazırlama şeklinde sıralanabilir. Sonuçlar: Araştırmanın sonuçlarına göre birleştirilmiş sınıf uygulamlarında kaynaştırma eğitimi öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda sınıf yönetiminde karşılaştıkları sorunlar ve başa çıkma yolları belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the problems faced by teachers with inclusive students in classroom management and the ways of coping with these problems. Method: In this study, phenomenology, one of the qualitative research methods, was used. The study group consists of 13 classroom teachers working in schools with inclusive education students and combined classroom practice in Erzurum. The opinions of the classroom teachers were recorded with a voice recorder with permission. Findings: According to the qualitative analysis findings, it was determined that teachers with inclusive education students in combined classroom practices faced problems such as adaptation, not being able to spare enough time for inclusive education students and other students, inadequate equipment of the school and classroom, communication and cooperation. The ways in which teachers deal with these problems are; inclusive education can be listed as creating a suitable seating arrangement for the student, creating an environment of love, sensitizing the students, benefiting from peer education, going to the lesson planned and prepared, showing interest and preparing individual activities. Conclusions: According to the results of the qualitative analysis, the opinions of the classroom teachers who have inclusive education students in combined classroom applications were taken and the problems they faced in classroom management and ways of coping were determined.