İlkokul sosyal bilgiler ve fen bilimleri ders kitaplarının anahtar yetkinlikler açısından incelenmesi
Analysis of primary school social studies and science textbooks in term of key competiencies
  1. Tez No: 893559
  2. Yazar: ABDULLAH ENİS TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Ders kitabı, Anahtar yetkinlik, Nitel araştırma, Social studies, Science, Textbook, Key competence, Qualitative research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İlkokul Sosyal Bilgiler ve Fen Bilimleri Ders Kitaplarının Anahtar Yetkinlikler Açısından İncelenmesi TAŞ, Abdullah Enis Dicle Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Temel Eğitim Anabilim Dalı Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Mayıs – 2024 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Fatih YILMAZ Bu çalışmada Sosyal Bilgiler ve Fen Bilimleri ders kitaplarının Türkiye yeterlilikler çerçevesinde yer alan anahtar yetkinlikler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda“Anadilde iletişim”,“Yabancı dillerde iletişim”, Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler“, ”Dijital yetkinlik“, ”Öğrenmeyi öğrenme“, ”Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler“, ”İnisiyatif alma ve girişimcilik“, ”Kültürel farkındalık ve ifade“ olmak üzere toplam 8 anahtar yetkinlik sınıf ve ünitelere göre taranarak incelenmesi yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma metodu içinde durum çalışması yöntemi ile yapılmıştır. Çalışma kolay erişilebilir ölçüt örnekleme yöntemi ile 2022-2023, 2023-2024 eğitim öğretim yıllarında ilkokullarda okutulmakta olan Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylanmış ve 4. Sınıf Sosyal Bilgiler ve 3. ve 4. sınıf Fen Bilimleri ders kitaplarının anahtar yetkinlikler açısından incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre 3. ve 4. sınıflar bazında en fazla 4. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında ”Anadilde iletişim“ ile ilgili yetkinliklere yer verildiği tespit edilmiştir. Yine ”Anadilde iletişim“ ve ”Matematiksel yetkinlik ve bilim/ teknolojide temel yetkinliklere tüm sınıf düzeylerinde yüksek oranda yer verildiği görülmüştür. Buna karşın“Yabancı dillerde iletişim”ve“Dijital yetkinliklere”ise tüm sınıf düzeylerindeki kitaplarda düşük oranda yer verilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak Sosyal Bilgiler ve Fen Bilimleri dersi öğretim programlarının hazırlayıcılarına, öğretmenlerine ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Analysis of Primary School Social Studies and Science Textbooks in Terms of Key Competencies TAŞ, Abdullah Enis Dicle University Institute of Educational Sciences Department of Basic Education Department of Classroom Education Master Thesis, May– 2024 Supervisor: Assoc. Dr. Fatih YILMAZ In this study, it is aimed to examine the Social Studies and Science textbooks in terms of key competencies within the framework of Turkish qualifications. In this context,“Communication in mother tongue”,“Communication in foreign languages”, Mathematical competence and basic competences in science / technology“, ”Digital competence“, ”Learning to learn“, ”Social and civic competences“, ”Taking initiative and entrepreneurship“, ”Cultural a total of 8 key competencies, including 'awareness and expression', were scanned and examined according to classes and units. The research was conducted with the case study method within the qualitative research method. The study was approved by the Board of Education and Discipline, which is being taught in primary schools in the 2022-2023 academic year, with easily accessible case sampling method, and the 4th grade Social Studies and 3rd and 4th Science textbooks were examined in terms of key competencies. According to the research findings, based on 3rd and 4th grades, it has been determined that the 4th grade Social Studies textbook includes the competencies related to“Communication in the mother tongue”. Again, it has been observed that“Communication in mother tongue”and "Mathematical competence and basic competences in science/technology are highly given at all grade levels. On the other hand, 'Communication in foreign languages' and 'Digital competencies' were given a low rate in the books at all grade levels. Based on the research findings, suggestions were made for the preparers, teachers and researchers of the Social Studies and Science curriculum.