Sınavlı ve sınavsız öğrenci kabul eden liselerdeki yönetici ve öğretmenlerin iş doyumu
Job satisfaction of administrators and teachers in high schools accepting students with or without exams
  1. Tez No: 893562
  2. Yazar: ABDUSSAMET KAVAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM SÜNKÜR ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, Öğretmen, İş doyumu, Manager, Teacher, Job satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı sınavlı ve sınavsız öğrenci kabul eden liselerde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin iş doyumu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Batman il merkezinde görev yapan, 161'i sınavlı 161'i sınavsız okulda çalışan 322 yönetici ve öğretmenden oluşmaktadır. Araştırma kapsamında öğretmenlere Kişisel Bilgi Formu ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği yüz yüze uygulanmıştır. Verilerin analizinde ortalama değer, yüzdelik hesaplamalar, t-testi ve One Way Anova analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara göre: Öğretmen ve yöneticilerin iş doyumu düzeyi okul türüne göre belirgin bir şekilde farklılık göstermemektedir. İş doyumu düzeyi yaş, cinsiyet, medeni durum gibi değişkenlere göre önemli değişiklik göstermemektedir. İş doyumuyla ölçeğinde ortalaması en yüksek madde“İş etiğine uygun olmayan bir görevi yapmam.”(x ̃=4,46) olmuştur. Ortalaması en düşük madde“Yaptığım işin karşılığında aldığım ücret tatmin edicidir.”(x ̃=2.02) olmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between job satisfaction of administrators and teachers working in high schools that accept students with or without examination. This research's study group consists of 322 teachers working in Batman city center during the 2021-2022 academic year, with 161 of them working in schools that require exams and 161 in schools that do not require. As part of the research, a Personal Information Form and the Minnesota Job Satisfaction Scale were applied face-to-face to the teachers. To analyze the data, mean value, percentage calculations, t-test and One Way Anova analysis were used. According to the findings achieved from the research: Job satisfaction level of managers and teachers do not differentiate significantly according to school type. Job satisfaction level does not show significant differences according to variables such as age, gender, marital status. The item with the highest average in the job satisfaction scale is“I do not perform a task that is not ethical.”(x̃=4.46). The item with the lowest average is“The salary I receive for my work is satisfactory.”(x̃=2.02).