An appraisal of the economic effects of Turkish foreign policy on cameroon
Türk dış politikasının kamerun üzerindeki ekonomik değerlendirilmesi
- Tez No: 893594
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AÇMA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Cameroon, Economic Effects, Türkiye, Turkish Foreign Policy, Turkish- Africa
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Geçtiğimiz on yılda, Ankara'nın Afrika'da ve Kamerun da dahil olmak üzere ayak izi ödüllendirildi. 1998 yılında, Ismail Cem,“Afrika'ya Açılma Politikası”nı açıkladı, ancak kurumsal çerçevelerin ve kaynakların eksikliği yüzünden sonuç vermedi. AKP, 2005 yılında Afrika için“Afrika Yılı”olarak adlandırılan yeni bir dış politika belgesini hazırladı ve bu da 1998'in başarısız olduğu yerden başlayarak yeni bir köşe kaynağı oldu.“Afrika'ya açılma”planı, kurumsal yeniden yapılandırmayı desteklemek ve plan için kaynakları organize etmekle başladı. Türkiye, 2014 yılında, şu anda tüm alanlarda yürürlüğe giren Afrika Ortaklık Politikası'nı hazırladı. Bu tez Türkiye'nin Kamerun üzerindeki dış politika etkilerini inceliyor ve Türk-Afrika ilişkilerinin tarihi dönemlerine odaklanıyor. Ankara'nın“Türkiye'nin Afrika'ya Açılması”stratejik politikasının, özellikle de Kamerun ile Afrika-Türkiye ilişkilerini katapulte etmek için bir plan olduğunu savunuyor. Bildirinin sorunu, Türkiye-Afrika ilişkilerinin Türkiye dış politikasındaki değişiklikler yüzünden gelişmesine rağmen Türkiye-Kamerun ilişkileri ile Kamerun arasındaki ekonomik ilişkilerin kısa bir değerlendirmesinin eksik olduğu gerçeğidir. Görüşmenin amacı, Türkiye-Afrika/Kamerun ilişkilerinin tarihi köklerini belirlemek, 2010-2022 yılları arasında Türkiye'nin Kamerun'a katılımının nedenlerini incelemek ve Ankara'nın Kamerun ile olan ilişkileri açısından karşılaştığı zorlukların yanı sıra Kamerun üzerindeki ekonomik etkileri de değerlendirmekti. Verilerin toplanması açısından hem ikincil hem de birincil veri toplama kaynakları kullanıldı. Bu çalışmada kullanılan teorik bahçe çubukları Dünya Sistemleri ve Orta Güç teorileridir. Araştırma, diplomatik, ekonomik ve kültürel yönleri kapsayan çok boyutlu bir yaklaşım kullanıyor. Sonuç olarak, Ankara-Yaoundé ilişkileri, CEMAC bölgesinde gelecekteki potansiyellerle ilgili ekonomik kazançlar ve zorluklar anlamına geliyor. Anahtar Kelimeleri: Kamerun, Ekonomik Etkiler, Türkiye, Türk Dış Politikası, Türk- Afrika
Özet (Çeviri)
Over the past decade and counting, Ankara's footprint within Africa and including Cameroon has paid off. In 1998, Ismail Cem unveiled the“Opening Up to Africa Policy,”but it failed to bear fruits because of the lack of institutional frameworks and resources. In 2005, the AKP coined a novel foreign policy document for Africa baptized“The Year of Africa,”which became a new cornerstone, taking off from where 1998 failed.“Opening up to Africa”began by propping up institutional restructuring and organizing resources for the plan. In 2014, Türkiye' crafted the Africa Partnership Policy which is currently in operation via all spheres. This thesis examines the foreign policy impact of Türkiye on Cameroon, focusing on the historical epochs of Turkish-African relations. It argues that Ankara's strategic policy,“Türkiye's Opening Up to Africa,”is a blueprint for catapulting Africa-Türkiye relations, particularly with Cameroon. The problem of the statement rest on the fact that despite evolved Türkiye-Africa relations due to changes in Turkish foreign policy, a succinct assessment of the economic relations between TürkiyeCameroon relations on Cameroon was lacking. The aim of the were to identify the historical roots of Turkish-African/Cameroon relations, examine the motivations of Turkish involvement in Cameroon from 2010-2022, and to assess the economic effects on Cameroon alongside the challenges Ankara faces in her relations with Cameroon. Both secondary and primary sources of data collection were utilized in terms of data collection. The theoretical yardsticks used in this work are the World Systems and Middle Power theories. The research uses a multidimensional approach, incorporating diplomatic, economic, and cultural aspects. A concluding remark is Ankara-Yaoundé's ties signifies economic gains and challenges within the CEMAC region with future potentials.