Sosyal bilgiler dersinin öğrencilerin tarih bilinci oluşumuna etkisine yönelik öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teachers' opinions on the effect of social studies course on students' history consciousness formation
  1. Tez No: 893593
  2. Yazar: MEHMET ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, tarih bilinci, Social Studies, historical consciousness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersinin öğrencilerde tarih bilincini geliştirmedeki rolünü öğretmen görüşlerine dayalı olarak ortaya koymaktır. Yöntem: Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunda yer alan Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin görüşlerine bakıldığında Sosyal Bilgiler öğretimi ile tarih bilinci oluşumu arasında bir bağlantı olduğu görülmektedir. Sosyal bilgiler öğretiminde tarih konusu etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Sosyal bilgiler öğretimi içerisinde tarih bileşeninin önemli bir disiplin olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilere tarih öğretilmesinin; milli bilinç, ortak değerler gibi kavramların kazandırılmasında büyük bir fayda sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Tarih konusu, geçmişle günümüz arasında bağlantılar kurması nedeniyle Sosyal Bilgiler öğretiminde her zaman önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Sonuçlar: Sosyal bilgiler öğretmenleri genel olarak Sosyal Bilgiler dersindeki değerlerin, temel becerilerin ve kazanımların öğrencilerde tarih bilincinin oluşumuna hizmet ettiğini ama yeterli olmadığını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to reveal the role of the Social Studies course in developing historical awareness in students based on teachers' opinions. Method: This research was conducted with the phenomenology pattern, one of the qualitative research methods. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. The data obtained in the research were analyzed using the content analysis method. Findings: Considering the opinions of the Social Studies teachers in the study group, it is seen that there is a connection between Social Studies teaching and the formation of historical awareness. The subject of history is used effectively in Social Studies teaching. It has been revealed that the history component is an important discipline in social studies teaching. Teaching history to students; It has been concluded that it provides great benefit in gaining concepts such as national consciousness and common values.The subject of history has always had an important place in Social Studies teaching because it establishes connections between the past and the present. Conclusions: Social studies teachers generally stated that the values, basic skills and achievements in the Social Studies course serve the formation of historical awareness in students, but are not sufficient.