Müzik öğretmeni adaylarının piyano öğrenmeye yönelik üstbilişsel farkındalıklarının incelenmesi
Examining prospective music teacher candidates' metacognitive awareness towards learning piano
- Tez No: 893647
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT YOKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: müzik öğretmeni adayları, piyano eğitimi, öğrenme, üstbiliş, üstbilişsel farkındalık, prospective music teachers, piano education, learning, metacognition, metacognitive awareness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni adaylarının piyano öğrenmeye yönelik üstbilişsel farkındalıklarının incelenmesi ve araştırma kapsamında belirlenen boyutlar çerçevesinde değerlendirilmesidir. Araştırma nicel çerçevede tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar yarıyılında eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümleri müzik eğitimi anabilim dallarında öğrenim gören müzik öğretmeni adayları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise oransız küme örnekleme yöntemi ile belirlenen 12 üniversitenin müzik eğitimi anabilim dallarında zorunlu piyano eğitimi dersini alan müzik öğretmeni adayları (n = 273) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Askeri (2021) tarafından geliştirilen“Piyano Öğrenmeye Yönelik Üstbilişsel Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca müzik öğretmeni adaylarının demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, müzik öğretmeni adaylarının piyano öğrenmeye yönelik üstbilişsel farkındalık düzeyleri aritmetik ortalamaları ile belirlenmiş, karşılaştırmalı verilerin çözümlenmesinde ise öncelikle puanların normal dağılım özellikleri incelenerek, bu doğrultuda bağımsız T-testi, Welch testi ve tek faktörlü ANOVA ile veriler çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, müzik öğretmeni adaylarının üstbilişsel farkındalık düzeylerinin alt boyutlar kapsamında Müziksel Farkındalık alt boyutunun“Orta”, Yorumsal Farkındalık alt boyutunun“Orta”, Ezberlemeye İlişkin Farkındalık alt boyutunun“Orta”, Öğrenme Stratejilerine İlişkin Farkındalık alt boyutunun“Orta”, Öğrenme Farkındalığı alt boyutunun“Yüksek”, Üstbilişsel Kontrol alt boyutunun“Orta”olduğu; toplamda üstbilişsel farkındalık düzeylerinin ise“Orta”olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların piyano öğrenmeye yönelik üstbilişsel farkındalıklarının demografik değişkenler bakımından anlamlı farklılıklar gösterdiği gözlenmiştir. Bu kapsamda, müzik öğretmeni adaylarının cinsiyet değişkenine göre,“yorumsal farkındalık”alt boyutu; mezun olunan lise türü değişkenine göre,“müziksel farkındalık”alt boyutu; üniversite değişkenine göre,“yorumsal farkındalık, ezberlemeye ilişkin farkındalık, öğrenme stratejilerine ilişkin farkındalık, öğrenme farkındalığı, üstbilişsel kontrol”alt boyutları ve toplam piyano öğrenmeye yönelik üstbilişsel farkındalık (PÖYÜF) düzeylerinde; öğrenim görülen sınıf değişkeni açısından,“öğrenme stratejilerine ilişkin farkındalık, öğrenme farkındalığı”alt boyutlarında; piyano başarı düzeyi değişkenine göre,“müziksel farkındalık, yorumsal farkındalık, ezberlemeye ilişkin farkındalık, öğrenme stratejilerine ilişkin farkındalık, öğrenme farkındalığı, üstbilişsel kontrol”alt boyutları ve toplam PÖYÜF düzeylerinde anlamlı farklılıklar elde edilmiştir. Bunlara ek olarak, müzik öğretmeni adaylarının piyano başarı düzeyi ve piyano öğrenmeye yönelik üstbilişsel farkındalık düzeyleri tüm alt boyutlar ve toplamda birbirinden anlamlı olarak farklılaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the metacognitive awareness of music teacher candidates towards learning piano and to evaluate them within the dimensions determined within the scope of the research. The research was conducted in a quantitative framework using a survey model. The population of the study consists of music teacher candidates studying in music education departments of faculties of education in Turkey during the Spring semester of the 2022-2023 academic year. The sample of the study consists of 273 music teacher candidates who take compulsory piano education courses in music education departments of 12 universities determined by disproportionate cluster sampling method.“Metacognitive Awareness Scale for Piano Learning”developed by Askeri (2021) was used as the data collection tool. In addition, a personal information form created by the researcher was used to determine the demographic characteristics of music teacher candidates. In the analysis of the data, the metacognitive awareness levels of music teacher candidates towards piano learning were determined by arithmetic means, and in the analysis of comparative data, first, the normal distribution properties of the scores were examined, and accordingly, the data were analyzed with independent sample t-test, Welch test and one-way ANOVA. As a result of the research, it was found that the metacognitive awareness levels of music teacher candidates were“Medium”in terms of the sub-dimensions of Musical Awareness, Comments Awareness, Memorization Awareness, Learning Strategies Awareness, Learning Awareness, and Metacognitive Control, and the overall metacognitive awareness levels were“Medium”. Additionally, statistically significant differences were obtained between the metacognitive awareness of participants regarding piano learning and demographic variables. In this context, statistically significant differences were obtained in terms of the gender variable for the sub-dimension of“comments awareness”; in terms of the type of high school graduated from the variable of“musical awareness”; in terms of the university variable for the sub-dimensions of“comments awareness, memorization awareness, learning strategies awareness, learning awareness, metacognitive control”and overall; in terms of the class variable for the sub-dimensions of“learning strategies awareness, learning awareness”; and in terms of the piano achievement level variable for the sub-dimensions of“musical awareness, comments awareness, memorization awareness, learning strategies awareness, learning awareness, metacognitive control”and overall. Additionally, the piano achievement level and metacognitive awareness levels towards piano learning of music teacher candidates significantly differed from each other in all sub-dimensions and overall.