Tıbbî müdahalede hukuka uygunluk sebebi olarak rıza
Consent as legal compli̇ance requi̇rements for medi̇cal i̇nterventi̇ons
  1. Tez No: 893646
  2. Yazar: FATMA ELİF ERGÜN ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ATAMULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbî Müdahale, Rıza, Aydınlatma Yükümlülüğü, Aydınlatılmış Rıza, Tıbbî Müdahaleye Rıza, Medical intervention, Consent, Disclosure requirement, Informed consent, Consent to medical intervention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
TIBBÎ MÜDAHALEDE HUKUKA UYGUNLUK SEBEBİ OLARAK RIZA Fatma Elif ERGÜN ZENGİN Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2024 Danışman: Doç. Dr. İsmail ATAMULU ÖZET Gelişen ve değişen tıp bilimine paralel olarak hekim ve hasta arasındaki ilişkide değişim ve gelişim göstermiştir. Kişinin, kişilik haklarına yönelen her türlü müdahalenin hukuka aykırı kabul edildiği gibi kişinin; yaşam, sağlık ve vücut bütünlüğüne yönelen tıbbî müdahalelerde hukuka aykırıdır. Hukuk düzenince yasaklanan bir eylem veya davranışta bulunmak hukuka aykırılık olarak tanımlanmaktadır. Ancak hukuka aykırılık, kanunun öngördüğü şartların yerine getirilmesi halinde belirli durumlarda ortadan kalmaktadır. Tıbbî müdahaleler bakımından, hukuka uygun bir tıbbî müdahalenin ön şartı; öğreti, uygulama ve mevzuatta genel kabul gören“rıza”unsurudur. Tıbbî müdahalenin hukuka uygun kabul edilmesi için gerekli olan rızanın da hukuka aykırı şekilde alınmamış olması gerekmektedir. Bu sebeple rıza verme ehliyeti, rızanın kim tarafından verildiği, zamanı ve şekli hususları önem arz etmektedir. Bu sebeple araştırmanın amacı, tıbbî müdahalede rızanın hukuki çerçevesini belirlemektir.
Özet (Çeviri)
CONSENT AS A REASON FOR LEGALITY IN MEDICAL INTERVENTION Fatma Elif ERGÜN ZENGİN Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master Thesis, August 2024 Supervisor: Assoc.Prof. İsmail ATAMULU ABSTRACT Inparallel with the developing and changing medical science, the relationship between doctor and patient has also changed. Just as any intervention with a person's personal rights is considered unlawful so medical interventions which are aiming at life, health and physical integrity will be unlawful. Acting an action or behavio rprohibited by law is called unlawfulness. However, unlawfulness is eliminated in certainsituations in case of stipulations portended by the law are met. When it comes to medical interventions, the prerequisite of a lawful medical intervention is the term of 'consent' which is generally acknowledged in doctrine, practice and legislation. In order for medical intervention to be considered lawful, the necessary consent must not have been obtained unlawfully. It is for this reason the issues as capacity to give consent, who gives the consent, time and form of it are important. Therefore, the purpose of the research is to specify the legal framework of consent in medical intervention.