Türk Dili ve Edebiyatı ders kitaplarında halk edebiyatı metinlerinin uzman görüşlerine göre değerlendirilmesi
The Evaluation of folk literature texts in language and literature textbooks according to expert opinions
  1. Tez No: 893655
  2. Yazar: ALEYNA GEZMİŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA KOLUKISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ders kitapları, halk edebiyatı, uzman görüşleri, Türk dili ve edebiyatı eğitim, Textbooks, folk literature, expert opinions, Turkish language and literature education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında yürürlükte olan Türk dili ve edebiyatı dersi ders kitaplarındaki halk edebiyatı metinlerinin uzman görüşlerinden faydalanarak değerlendirilmesidir. Ders kitaplarındaki halk edebiyatıyla ilişkilendirilecek metinlerin öğretim programı baz alınarak incelenmesi ve bu metinlerin yeterliliğinin uzman görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmada, nitel veri analiz yöntemlerinden içerik ve betimsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Türk dili ve edebiyatı ders kitaplarının tamamı araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırma için seçilen 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında yürürlükte olan ders kitapları araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler toplanırken doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında yürürlükte olan Türk dili ve edebiyatı dersi ders kitaplarındaki halk edebiyatı metinleri öğretim programı kazanımlarına uygunluğu göz önüne alınarak incelenmiş ve halk edebiyatı öğretiminin ne düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ders kitabından elde edilen verilerden hareketle araştırmacı tarafında geliştirilen görüşme formu aracılığıyla uzmanlarla görüşme yapılarak veriler çözümlenmiştir. Bulgular:2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında yürürlükte olan ders kitaplarındaki halk edebiyatıyla ilgili metinlerin öğretim programı baz alınarak incelenmesi ve uzmanlar tarafından bunlara yönelik yapılan değerlendirmeler neticesinde yeterli düzeyde halk edebiyatı metninin olmadığı tespit edilmiştir. Sonuçlar: Bulgulardan hareketle 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında yürürlükte olan sekiz ders kitabından ve uzman görüşlerinden elde edilen verilere göre halk edebiyatı metinlerinin ders kitaplarında yeterli düzeyde yer almadığı, ders kitaplarının daha çeşitli örneklerle zenginleştirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to evaluate the folk literature texts in the Turkish language and literature course textbooks in effect in the 2023-2024 academic year, using expert opinions. It is aimed to examine the texts in the textbooks that will be associated with folk literature based on the curriculum and to evaluate the adequacy of these texts according to expert opinions. Method: In the study, content and descriptive analysis methods, which are among the qualitative data analysis methods, were used. All Turkish language and literature textbooks constitute the universe of the research. The textbooks in effect in the 2023-2024 academic year selected for the research constitute the sample of the research. Document review method was used while collecting data. As a data collection tool, the folk literature texts in the Turkish language and literature course textbooks in effect in the 2023-2024 academic year were examined, taking into account their suitability for the curriculum gains, and the level of folk literature teaching was determined. Based on the data obtained from the textbook, the data were analyzed by interviewing experts through the interview form developed by the researcher. Findings: As a result of the examination of the texts related to folk literature in the textbooks in force in the 2023-2024 academic year based on the curriculum and the evaluations made by experts, it was determined that there were not enough folk literature texts. Conclusions: Based on the findings, according to the data obtained from the eight textbooks in force in the 2023-2024 academic year and expert opinions, it has been determined that folk literature texts are not included in the textbooks at a sufficient level and that the textbooks should be enriched with more diverse examples.