Turizm sektörünü ilgilendiren gıda güvenliği düzenlemeleri ve ilgili personelin hijyenik bilgi yeterliliği: Bodrum ilçesi örneği
Food safety regulations concerning the tourism sector and the hygienic knowledge competency of the related personnel: The case of Bodrum district
- Tez No: 893757
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gıda Güvenliği, kalite sistemleri, turizm sektörü, hijyen belgesi, Food safety, quality systems, tourism sector, hygiene certificate
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Gıda güvenliği, turizm sektöründe önemli bir konudur ve özellikle popüler turistik bölgelerde hijyen standartlarının yüksek olması beklenmektedir. Bodrum ilçesi, Türkiye'nin önde gelen turistik bölgelerinden biri olup zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle yıl boyunca birçok turisti ağırlamaktadır. Bu çalışmada, Bodrum ilçesindeki turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin gıda güvenliği düzenlemeleri incelenmiş ve ilgili personelin hijyenik bilgi yeterliliği değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme ilçedeki 5 adet beş yıldızlı otel üzerinde yapılmıştır. Toplamda 150 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırmada amaca yönelik örneklem yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak soru formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Analiz sonucu elde edilen veriler örneklem grubundaki mutfak personelinin gıda güvenliği konusunda bilgi düzeylerinde iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Özellikle mikrobiyoloji ve hijyen konularında eğitim ve farkındalık artırıcı çalışmalar yapılması gıda güvenliğinin korunması için kritik bir adım olacaktır. Sonuçlar, ilçedeki turizm sektörünün gıda güvenliği açısından mevcut durumunu anlamak ve iyileştirmek için önemli bir katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Food safety is an important issue in the tourism industry and hygiene standards are expected to be high, especially in popular tourism destinations. Bodrum district is one of the leading touristic regions of Turkey and hosts many tourists throughout the year with its rich history and natural beauties. In this study, food safety regulations of businesses operating in the tourism sector in Bodrum district were examined and the hygienic knowledge adequacy of the relevant personnel was evaluated. This evaluation was made on 5 five-star hotels in the district. A total sample group of 150 people was created. Purposeful sampling method was used in the research. A survey form was used as the data collection method. The data obtained was analyzed with statistical methods. The data obtained as a result of the analysis show that there is a need for improvement in the knowledge levels of the kitchen staff in the sample group about food safety. Training and awareness-raising activities, especially on microbiology and hygiene, will be a critical step to protect food safety. The results will make a significantcontributiontounderstandingandimprovingthecurrentsituation of the tourism sector in the district in terms of food safety.