Sivas ili Şarkışla ilçesi köylerinde büyükbaş hayvancılık yapan işletmelerin üretim ve pazarlama sorunları
Production and marketing problems of cattle farming enterprises in the villages of Şarkışla district, Sivas province
  1. Tez No: 893758
  2. Yazar: EYUP TULUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KIZILASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim, Hayvancılık, Pazarlama, Sivas, Production, Livestock Farming, Marketing, Sivas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada, Sivas İli Şarkışla İlçesi Köylerinde bulunan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin üretim ve pazarlama faaliyetleriyle ilgili yaşamış oldukları sorunları tespit edilerek bu sorunların çözümleri ile ilgili öneri ve düşünceler ortaya konmuştur. Araştırmada 2023 yılının Mart ve Nisan aylarında araştırmacı tarafından bizzat anket çalışması yapılmıştır. Anket yapılan işletmelerin belirlenmesinde Şarkışla İlçesine bağlı 85 adet köyden % 20'sini temsil eden ve yoğun olarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılan 17 köy gayeli olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu köylerde bulunan işletmelerin %20'sini temsil eden 85 adet işletme sahibi ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre anket çalışmasına katılan üreticilerin yaş ortalamasının 44 olduğu ve %92.4'nün erkek, %37.65'nin ilkokul mezunu olduğu tespit edilmiştir. Ortalama yıllık toplam hayvancılık gelirlerinin 200 836.09 TL civarında olduğu, ayrıca araştırmaya katılan üreticilerin ortalama 16 yıllık hayvancılık tecrübelerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu işletme sahiplerinden % 70.59'nun ÇKS sistemine kayıtlı oldukları yine %83'nün kendi arazilerinde üretim yaptıkları diğerlerinin ise kira diğer yöntemlerle başkalarının arazilerinden faydalandıkları tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan işletmelerin % 28.24'nün çoban bulma konusunda sorun yaşadığı ve %59.19'nun damızlık hayvanlarını hayvan pazarından temin ettiklerini belirtmişlerdir. İşletme sahiplerinin hayvan beslemede kaba yem olarak en çok %96.47'sinin saman en az %24.71 oranında kuru ot kullandıkları tespit edilmiştir. İşletmelerin %50.59'u kullanmış oldukları yoğun yemlerden karma yeme ulaşmada sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir. Bu çalışmaya katılan üreticilerden sadece %30.59'nun hayvanlarını sigortalattıkları tespit edilmiştir. Yine üreticilerin %75.29 verilen teşvik ve destekleri yeterli bulmamaktadırlar. Anket çalışmasına katılan üreticilerden %41.11'nin tarımsal kredi kullandıkları ve bu krediyi %31.76 oranında hayvan alımında kullandıkları tespit edilmiştir. Yine bu işletmelerin %32.94'nün hayvan pazarlama konusunda sorun yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan üreticilerin en öncelikli sorununun %90.59 oranında yem temininde yaşadıkları sorunlar oluşturmaktadır. Bu araştırmada işletmelerin sorunları tespit edilerek bu sorunların çözümleri ile ilgili öneri ve düşünceler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the production and marketing problems faced by cattle farming enterprises in the villages of Şarkışla District, Sivas Province, were identified, and suggestions and thoughts on the solutions to these problems were presented. The research was conducted through a survey personally administered by the researcher in March and April 2023. Seventeen villages, representing 20% of the 85 villages in Şarkışla District and heavily involved in cattle farming, were purposefully selected. Face-to-face surveys were conducted with the owners of 85 enterprises, representing 20% of the enterprises in these selected villages. According to the results obtained from the research, the average age of the producers participating in the survey was found to be 44 years, with 92.4% being male and 37.65% being primary school graduates. The average annual total livestock income was approximately 200 836.09 TL, and the producers had an average of 16 years of livestock farming experience. It was determined that 70.59% of these enterprise owners were registered in the Farmer Registration System (FRS), and 83% were producing on their land, while others were using land through rental or other means. It was found that 28.24% of the enterprises participating in the research had difficulties in finding shepherds, and 59.19% sourced their breeding animals from animal markets. In terms of animal feed, 96.47% of the enterprise owners primarily used straw as roughage, while 24.71% used dry hay. Moreover, 50.59% of the enterprises reported difficulties in accessing compound feed, which is one of the concentrated feeds they use. Only 30.59% of the producers in this study were found to have insured their animals. Additionally, 75.29% of the producers did not find the provided incentives and supports sufficient. It was also determined that 41.11% of the producers participating in the survey used agricultural credit, with 31.76% of this credit being used for purchasing animals. Furthermore, 32.94% of these enterprises experienced problems in marketing their animals. The most pressing problem faced by the producers was identified as difficulties in obtaining feed, reported by 90.59% of the participants. This research identified the problems of the enterprises and presented suggestions and thoughts regarding the solutions to these problems.