Kronik nonspesifik bel ağrısı ile statik plantar basınç dağılımı ilişkisi
The relationship between chronic nonspecific low back pain and static plantar pressure distribution
- Tez No: 893770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Bel Ağrısı, Kronik Nonspesifik Bel Ağrısı, Plantar Basınç Analizi, Statik Plantar Basınç Analizi, Podobarografi, Low Back Pain, Chronic Nonspecific Low Back Pain, Plantar Pressure Analysis, Static Plantar Pressure Analysis, Podobarography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızda kronik nonspesifik bel ağrısı olan olgularda ve kontrol grubundaki olgularda statik plantar basınç dağılımı farklılıklarını ve kronik nonspesifik bel ağrılı olgularda ayak biyomekaniğinin tanı ve tedavi planındaki yerini saptamayı amaçladık. Çalışmamıza 57 hasta ve 50 sağlıklı olgu dahil edildi. Tüm olgulara podobarografik statik plantar basınç analizi, Modifiye Schober Testi (MST), lomber omurga muayenesi ve hareket açıklığı ölçümü yapıldı. Çalışma grubuna Vizuel Analog Skala (VAS) ağrı değerlendirmesi ve Roland Morris Engellilik Anketi (RMEA) yapıldı. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS 21.0 programı ile gerçekleştirildi. İstatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi α=0,05 olarak alındı. Çalışma grubunda VAS ağrı değerleri ile RMEA skoru arasında pozitif yönlü ilişki bulundu. VAS ağrı değerleri ile MST skorları arasında negatif yönlü ilişki bulundu. MST ile RMEA skoru arasında negatif yönlü ilişki bulundu. Statik plantar basınç analizi ölçümlerinde çalışma grubunda sol orta ayak yüklenmesi daha fazlaydı. Diğer parametreler iki grupta benzerdi. Bel ağrısı tanı ve tedavisinde ayak muayenesi dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to determine the differences in static plantar pressure distribution in cases with chronic nonspecific low back pain and in cases in the control group, and the place of foot biomechanics in the diagnosis and treatment plan in cases with chronic nonspecific low back pain. 57 patients and 50 healthy cases were included in our study. Pedobarographic static plantar pressure analysis, Modified Schober Test (MST), lumbar spine examination and range of motion measurement were performed in all cases. Visual Analog Scale (VAS) pain assessment and Roland Morris Disability Survey (RMEA) were performed on the study group. All statistical analyzes were performed with IBM SPSS 21.0 program. In statistical analysis, the significance level was taken as α=0.05. A positive relationship was found between VAS pain values and RMEA score in the study group. A negative relationship was found between VAS pain values and MST scores. A negative correlation was found between MST and RMEA score. In static plantar pressure analysis measurements, the left midfoot load was higher in the study group. Other parameters were similar in the two groups. Foot examination should be taken into consideration in the diagnosis and treatment of low back pain.