İşitme kayıplı çocuklarda 3 boyutlu yürüme analiziyle yürüme ve denge paterninin değerlendirilmesi
In children with hearing loss with 3D wait analysis evaluation of walking and balance pattern
  1. Tez No: 893769
  2. Yazar: HİLAL HANİFE TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZHAN DİZDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme Engelli, Denge, Yürüme, Pedobarografi, Hearing Impaired, Balance, Walking, Pedobarography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Koklear implantlılar, işitme cihazlılar ve işitmesi normal olan çocuklar olmak üzere üç gruba ayrılan işitme kayıplı çocukların üç boyutlu bilgisayar ortamında yürüme ve denge paternlerini değerlendirmek ve gruplar arasındaki farklılıkları gözlemlemek. Yürüme ve dengenin korelasyonunu incelemek. Gereç ve Yöntem: Koklear implant kullanan, işitme cihazı kullanan ve işitme kaybı olmayan bu üç gruptan 13 'er kişi olmak üzere çalışmaya katılması için en az toplam 39 kişi olması gerektiği gpower programında belirlenmiştir. Katılan çocukların arasında testlere koopere olamama ihtimali olanların bulanabilineceğinden dolayı 25 koklear implant, 20 işitme cihazlı, 20 normal işitme düzeyine sahip toplam 65 çocuk çalışmaya dâhil edilmiştir. Katılımcılara demografik form uygulanarak çalışma için gerekli bilgileri alınmıştır ve çalışmaya uygun olan bireylerle test aşamasına geçilmiştir. Yürümeyi değerlendirmek için fonksiyonel yürüme testi, Statik denge becerilerini değerlendirmede Romberg testti kullanılmıştır. Bireyler, ayak tabanıyla destek yüzeyinin arasında oluşan basıncı değerlendirebilmek adına kullanılan statik taban basınç dağılımı parametreleri, üç boyutlu yürüme analiz cihazı olan Footscan pedobarografi sistemi ile değerlendirilmiştir. Cihazın özel yazılımı bir USB aracılığı ile bilgisayara yüklenip ardından cihaz bilgisayara bağlanmış ve kurulum sağlanmıştır. Testlere başlamadan önce ayağının normal plantar basıncı analiz edilmiştir. Her test öncesi testte ne yapması gerektiği katılımcıya anlatılmıştır ve uygulamalı olarak gösterilmiştir. Daha sonrasında testlerin her aşamasının sonunda Footscan adında üç boyutlu yürüme cihazıyla analiz yapılmıştır ve ölçümler sisteme kaydedilmiştir. Bulgular: İşitme engeli olan çocuklarla işitme engeli olmayan çocuklar arasında statik pedobarografik değerler arasında anlamlı fark olmadığı sonucu elde edilmiştir (p>0,05). İşitme kayıplılar arasında yürüme ve denge paterni arasında anlamlı bir ilişki bulunurken kontrol grubunda ise, bir ilişki kurulamamıştır (p>0,05). Sonuç: İşitme kayıplı grupta, Fonksiyonel Yürüme Değerlendirmesi ve denge skorları normal işiten bireylere kıyasla daha başarısız olduğu görülmektedir. İşitme kaybının sadece işitsel fonksiyonları değil, denge ve motor becerileri de olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To observe the values of walking and balance patterns of children with hearing loss in three groups: children with cochlear implants, children with hearing aids and children with normal hearing, and the differences between groups in a three-dimensional computer environment. Emphasizing the appearance of gait and balance. Materials and Methods: It was determined in the gpower program that a minimum of 39 people were required to participate in the study, including 13 people from each of these three groups: those using cochlear implants, those using hearing aids and those without hearing loss. A total of 65 children, 25 with cochlear implants, 20 with hearing aids, and 20 with normal hearing levels, were included in the study because there were some children who might not cooperate with the tests. The demographic form was applied to the participants and the necessary information for the study was obtained, and the testing phase was started with individuals who were suitable for the study. Functional walking test was used to stop walking, and Romberg test was used to evaluate static balance characteristics. The characteristic features of the static sole pressures used instead of the ability to evaluate the pressure formed between the sole of the foot and the support surface were evaluated with the Footscan pedobarography system, a three-dimensional gait analysis device. We downloaded the special software of the device to a USB computer and then ran and installed it on the computer. Before starting the tests, the normal plantar pressure of the foot was analyzed. Before each test, what needs to be done in the previous test has been done and explained practically. Then, at the end of each stage of the test, Footscan was analyzed with three-dimensional walking and a measurement system was created. Results: It was concluded that there was no significant difference in static pedobarographic values between children with hearing impairment and children without hearing impairment (p>0.05). While there was a significant relationship between walking and balance patterns among those with hearing loss, no relationship could be established in the control group Conclusion: In the hearing loss group, Functional Walking Assessment and balance scores appear to be poorer compared to individuals with normal hearing. It shows that hearing loss can negatively affect not only auditory functions, but also balance and motor skills.