İzmir ilinde bulunan aile hekimliği asistanlarının anne sütü ve emzirmeye yönelik bilgi düzeyi ve farkındalık durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the level of knowledge and awareness of family medicine assistants about breast milk and breastfeeding in İzmir province
- Tez No: 893772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BAYINDIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Anne Sütü, Emzirme, Familiy Practice, Breast Milk Expression, Breast Feeding
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Anneye ve diğer aile bireylerine birinci basamakta anne sütü ve emzirme hakkında danışmanlık verecek olan Aile Hekimliği asistan hekimlerinin konu hakkında bilgi ve farkındalık durumlarını değerlendirmek, konuya dikkat çekerek ilgiyi arttırmak ve eksiklerin belirlenerek eğitim programlarının düzenlenmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 01.06.2023-31.12.2023 tarihleri arasında İzmir ilinde Aile Hekimliği asistanlığı yapmakta olup araştırmaya katılmayı kabul eden 302 hekime anket çalışması uygulanarak yapılmıştır. Anket formu 10 adet sosyodemografik özellik ve literatür taranarak hazırlanan 25 adet bilgi düzeyi sorularından oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmaya katılan 302 asistan hekimin 191'i(%63,2) kadın, 111'i(% 36,8) erkektir. Yaş ortalaması 29,71±4,8 yıl olup, 20-29 yaş arası 196(%64,9), 30-39 yaş arası 95(%31,5) ve 40 yaş üstü 11(3,6) katılımcı vardır. Katılımcıların 195'i(%64,6) bekar, 107'si(%35,4) evlidir; 32'si(%10,6) çocuk sahibi, 270'i(%89,4) çocuk sahibi değildir. Hekimlerin %34,1'i asistanlıkta ilk yılında, %35,8'i 2. yılında, %30,1'i asistanlıkta 3. yılındadır; %88,1'i AHU, %11,9'u SAHU'dur. Katılımcılarımızın %61,3'ü tıp fakültesi eğitimi sırasında, % 40,1'i mezuniyet sonrası anne sütü ve emzirme konusunda eğitim almış; %62,3'ü aile hekimliği asistanlığı sırasında pediatri rotasyonunu yapmıştır. Asistan hekimleri ölçek toplamında aldıkları ortalama puan 74,80±11,36 olarak saptanmıştır. Katılımcıların aldıkları puanlar karşılaştırıldığında, kadın cinsiyet grubunun, evli grubun, çocuk sahibi olan grubun, asistanlık yılı 3 ve üstü olan grubun, tıp fakültesinde anne sütü ve emzirme eğitimi alan grubun, mezuniyet sonrası anne sütü ve emzirme eğitimi alan grubun ve asistanlık süresince pediatri rotasyonu yapan grubun istatistiksel olarak anlamlı şekilde anne sütü ve emzirmeye yönelik bilgi düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışma sonucunda kadın, evli ve çocuk sahibi olması nedeniyle kişisel tecrübeleri fazla olan asistan hekimlerin bilgi düzeyi daha yüksek bulunmuş olup bilgi düzeyi düşük asistan hekimlerin ise bilgi ve farkındalık düzeylerinin arttırılması gerekmektedir. Anne sütü ve emzirme hakkında eğitim alan, pediatri rotasyonu yapan ve asistanlık yılı fazla olan asistan hekimlerin aldıkları puanlar daha fazla bulunmuştur. Bu durum ise mezuniyet öncesi, sonrası ve asistanlık süresi boyunca alınan eğitimlerin son derece önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:. The aim is to evaluate the knowledge and awareness of family medicine resident physicians, who will provide primary care counseling on breastfeeding and breast milk to mothers and other family members, to draw attention to the topic and interest and to contribute to the organization of training programs by identifying deficienciens. Matherial and Method: The study was conducted by applying a questionnaire to 302 physicians who were working as Family Medicine residents in Izmir province between 01.06.2023-31.12.2023 and who agreed to participate in the study. The questionnaire form consisted of 10 sociodemographic characteristics and 25 knowledge level questions prepared by reviewing the literature. Findings: Of the 302 resident physicians participating in this study, 191 (63.2%) were female, and 111 (36.8%) were male. The average age was 29.71±4.8 years, with 196 (64.9%) participants aged between 20-29 years, 95 (31.5%) participants aged between 30-39 years, and 11 (3.6%) participants aged over 40 years. Among the participants, 195 (64.6%) were single, and 107 (35.4%) were married; 32 (10.6%) had children, while 270 (89.4%) did not have children. 34.1% of physicians are in their first year of residency, 35.8% in their second year, 30.1% in their third year of residency; 88.1% are AHUs and 11.9% are SAHUs. 61.3% of our participants received training on breast milk and breastfeeding during medical school education, 40.1% received training on breast milk and breastfeeding after graduation; 62.3% did pediatric rotation during family medicine residency. he average score of the resident physicians on the scale was found to be 74.80±11.36. When the scores of the participants were compared, it was found that the knowledge level about breastfeeding and breast milk was statistically significantly higher in the groups of women, those who are married, those who have children, those with 3 or more years of residency, those who received breastfeeding and breast milk education during medical school, those who received breastfeeding and breast milk education after graduation, and those who did a pediatrics rotation during their residency. Result: As a result of the study, the knowledge level of resident physicians with more personal experience due to being female, married and having children was found to be higher, and the knowledge and awareness levels of resident physicians with low knowledge levels should be increased. The scores of resident physicians who received education about breast milk and breastfeeding, did pediatric rotation and had more years of residency were found to be higher. This shows that the training received before and after graduation and during residency is extremely important.