Usage of technology in procurement for managing sustainable supply chain management: A review about the companies in Europe
Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi için satın almada teknoloji kullanımı: Avrupa şirketleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 893824
  2. Yazar: BIYANG MEDARD MONJAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ ZELİHA HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: EPT (E-satınalma Teknolojisi), SSCP (Sürdürülebilir Tedarik Zinciri uygulamaları), EPT (E-procurement Technology), SSCP (Sustainable Supply Chain practices), the industry 4.0 technologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sürdürülebilir satın alma, bir Ģirketin satın alma operasyonlarının sosyal ve çevresel amaç ve hedeflere uygun olmasını sağlamaya çalıĢır. Sürdürülebilir ilkelere dayanmaktadır ve çocuk iĢçiliği ve diğer uzun vadeli iĢ zorlukları gibi kritik konuları kapsamaktadır. ĠĢletmeler, satın alma veya satın alma sürecinde hiçbir zorluk veya çıkmazla karĢılaĢmamak için prosedürleri kolaylaĢtırmak için çaba harcamaktadır. Bu çalıĢmanın temel amacı, Avrupa pazarında sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminin uygulanmasında e-satın almanın önemli rolünü ve modern ve ileri teknolojilerin etkisini araĢtırmaktır. ġirketler, bu teknolojilerin uygulanmasıyla sürdürülebilir tedarik zincirlerine sahip olabilir veya kolaylıkla tedarik zincirlerini yönetebilirler. Ancak Ģirketlerin çeĢitli gereksinimleri karĢılaması ve bu teknolojileri entegre etmenin getirdiği teknik, fiziksel ve finansal engelleri hesaba katması gerekmektedir. Bu çalıĢma, E-satın alma kullanımının sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi üzerindeki etkisini araĢtırmayı amaçlamaktadır. Bu hedef doğrultusunda, çalıĢmada nicel bir araĢtırma yöntemi kullanılmıĢ ve veri toplama için tedarik zinciri endüstrisi ile iliĢkili 131 katılımcıdan oluĢan bir örneklem büyüklüğü seçilmiĢtir. Bu çalıĢmanın sonucu, e-satın almanın sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi ile olumlu bir bağlantısı olduğunu göstermektedir. Teknoloji, Ģirketlerin fonksiyonel ve operasyonel kapasitelerini geliĢtirmelerine yardımcı olmaktadır.. Ayrıca çalıĢma, SSCM uygulamalarının ve Endüstri 4.0 teknolojilerinin SSCM uygulamalarıyla SSCM performansı için önemli tahmin faktörleri olduğunu ortaya koymaktadır. Üstelik büyük firmaların dijitalleĢmeyi ve SSCM uygulamalarını daha fazla benimsemiĢ olduğu, dolayısıyla sürdürülebilirlik açısından performansları da daha yüksek olduğunu tespit etmiĢtir. Böylelikle çalıĢma, teknolojik geliĢmelerin Avrupa bölgesindeki sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi üzerindeki etkisine dair alan yazına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sustainable procurement strives to ensure that a company's purchasing operations comply with social and environmental objectives and goals. It is based on sustainable principles and covers critical concerns such as child labor and other longterm business challenges. Businesses work hard to facilitate the procedures so that there are no challenges or predicaments during the procurement or buying process. The core purpose of this study is to investigate the significant role of e-procurement and impact of modern and advanced technologies in implementing sustainable supply chain management in the European marketplace. According to these study, companies can have sustainable supply chains and operate easily via the implementation of these technologies in SSCM. However, it is easier to understand that companies must meet various requirements and take into account the technical, physical and financial barriers that come with incorporating these technologies. This study aims to explore the impact of the E-procurement usage on the sustainable supply chain management. With this target, the study used a quantitative research method and a sample size of 131 respondents associated with the supply chain industry were selected for data collection. The outcome of this study suggests that e-procurement has a positive relation with sustainable supply chain management. It helps companies to improve their functional and operational capacities in terms of SSCM. In addition, the study reveals that Industry 4. 0 technologies are significant prediction factors for SSCM performance with SSCM practices. Moreover, larger firms also have adopted digitalization as well as SSCM practices more, so their performances are also higher in terms of sustainability. This thesis enriches the knowledge of how technological advances interact to impact sustainable supply chain management in the European region.