Fen bilgisi öğretmen adaylarına yönelik hazırlanan kesişen kavramlarla bütünleştirilen argümana dayalı mühendislik tasarım sürecinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The investigation of crosscutting concepts integrated argument driven engineering design process for pre-service science teachers in terms of various variables
- Tez No: 893920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BENZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kesişen Kavramlar, Argüman Dayalı Mühendislik, Eko-Bilimsel Düşünme Alışkanlıkları, Çevre Eğitimi, Fen Bilgisi Öğretmen Adayı, Crosscutting Concepts, Argument-Driven Engineering, Eco-Scientific Habits of Mind, Environmental Education, Pre-service Science Teachers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kesişen kavramlar (KK) ile bütünleştirilen argümana dayalı mühendislik (ADM) sürecinin fen bilgisi öğretmen adaylarının eko-bilimsel düşünme alışkanlıklarına (EBDA) etkisinin incelenmesidir. Bu temel amaç doğrultusunda, fen bilgisi öğretmen adaylarının kesişen kavramlar ile bütünleştirilen argümana dayalı mühendisliğe (KK+ADM) ilişkin ortaya koydukları ürünleri değerlendirmek ve süreç hakkındaki görüşlerini incelemek hedeflenmektedir. Çalışmanın yöntemi, nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanımını gerektirdiğinden karma yöntem olarak belirlenmiştir. Çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesinin Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören 40 fen bilgisi öğretmen adayı oluştururken; uygulama, fen bilgisi öğretmenliği programında, 4. sınıfta yer alan Çevre Eğitimi dersinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, Güven (2017) tarafından geliştirilen Eko-Bilimsel Düşünme Alışkanlıkları Ölçeği; araştırmacı tarafından geliştirilen Eko-Bilimsel Düşünme Alışkanlıkları Açık Uçlu Soruları, Kesişen Kavram Temelli Soru Raporu, Kesişen Kavramlar ile Bütünleştirilen Argümana Dayalı Mühendislik Uygulamaları Raporu, Kesişen Kavramlar ile Bütünleştirilen Argümana Dayalı Mühendislik Ders Planı ve Yarı Yapılandırılmış Görüş Formu oluşturmaktadır. Araştırma, daha önce KK ve ADM uygulamalarıyla karşılaşmamış olan fen bilgisi öğretmen adayları için bir hazırlık haftası ve beş uygulama haftası olmak üzere toplam altı hafta olarak tasarlanmıştır. Uygulamalardan edinilen nicel veriler bir istatistik programıyla analiz edilirken, öğretmen adaylarının hazırladığı etkinlik ve ders planları araştırmacı tarafından oluşturulan rubrik ile değerlendirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüş formunun analizinde ise toplanan veriler daha önce oluşturulan sorulardan yola çıkarak belirlenen temalara göre özetlendiğinden betimsel analiz kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda KK+ADM sürecinin fen bilgisi öğretmen adaylarının ekobilimsel düşünme alışkanlıklarında son test lehine anlamlı bir fark meydana getirdiği sonucuna ulaşılmıştır. EBDA boyutlarından ise yalnızca nesnellik bilimsel düşünme alışkanlığında anlamlı bir fark meydana gelmiştir. Öğretmen adaylarının uygulama sürecinde hazırladıkları kesişen kavram temelli sorular, KK+ADM etkinlikleri ve tasarladıkları ders planlarında yeterli düzeyde oldukları görülmüştür. Öğretmen adaylarının KK, ADM ve süreç hakkında olumlu görüş belirttikleri sonucuna ulaşılmıştır. vii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main purpose of this study is to examine the effect of the argument-driving engineering (ADM) process integrated with crosscutting concepts (KK) on the eco-scientific habits of mind (EBDA) of pre-service science teachers. In line with this main purpose, it is aimed to evaluate the products of pre-service science teachers regarding argument-driving engineering (KK+ADM) integrated with crosscutting concepts and to examine their opinions about the process. The method of the study was determined as mixed method because it requires the combined use of quantitative and qualitative methods. The study group consists of 40 pre-service science teachers studying in the Mathematics and Science Education Department, Science Education Department of a state university in Istanbul in the 2021- 2022 academic year; The application was carried out in the Environmental Education course in the 4th grade in the science teaching program. As a data collection tool, the Eco-Scientific Habits of Mind Scale developed by Güven (2017); Eco-Scientific Habits of Mind OpenEnded Questions developed by the researcher, Intersecting Concept Based Question Report, Argument-Driving Engineering Practices Report, Argument-Driving Engineering Lesson Plan Integrated with Intersecting Concepts and Semi-Structured Opinion Form. The research was designed as a preparation week and five application weeks for a total of six weeks for pre-service science teachers who had not encountered QC and ADM applications before. While the quantitative data obtained from the applications were analyzed with a statistical program, the activities and lesson plans prepared by the pre-service science teachers were evaluated with the rubric created by the researcher. In the analysis of the semi-structured opinion form, descriptive analysis was used since the collected data was summarized according to the themes determined based on the previously created questions. As a result of the analyses, it was concluded that the KK+ADM process created a significant difference in favor of the post-test in the eco-scientific habits of mind of pre-service science teachers. Among the dimensions of EBDA, a significant difference occurred only in the scientific habits of mind of objectivity. It was seen that the pre-service teachers were at a sufficient level in the crosscutting concept-based questions, KK+ADM activities and lesson plans they designed during the implementation process. It was concluded that the pre-service teachers expressed positive opinions about the KK, ADM and the process.