Reclaiming identity in the Poetry of W. B. Yeats, T. S. Eliot, and Seamus Heaney
W. B. Yeats, T. S. Eliot, ve Seamus Heaney'in şiirlerinde kimlik geri kazanmak
- Tez No: 893929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY DAĞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeats, Eliot, Heaney, diaspora, kimlik, Sembolik Sürgün, Yeats, Eliot, Heaney, diaspora, identity, symbolic exile
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Diaspora, esas olarak bireylerin ve toplulukların vatanlarını zorla terk etme deneyimlerini inceler. Diaspora çalışmaları ise yerinden edilme veya sürgün deneyimini ve bunların kimlik oluşumu üzerindeki etkisini açıklar. Aynı zamanda, sürgündeki bireylerin ve toplulukların, yerleştikleri ülkedeyken, melezlik, aidiyet ve kimlik oluşumu gibi meselelerle boğuşurken, vatanlarıyla bağlantılarını nasıl sürdürdüklerine odaklanır. Ancak, sürgün sadece fiziksel değildir; aynı zamanda, fiziken vatanlarında kalırken ayrılık ve yabancılaşma duyguları ile karakterize edilen sembolik bir sürgün de olabilir; bu da bireylerin ve toplulukların kimliklerini derinden etkiler. Fiziksel sürgün deneyimini geniş çapta araştıran çalışmalar olmasına rağmen, sembolik sürgünün kimlik oluşumu üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışma, W. B. Yeats, T. S. Eliot ve Seamus Heaney'nin şiirlerini inceleyerek sembolik bir sürgün yaşamanın ulusal, kültürel ve manevi açılardan kimlik oluşumunda etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Seçilen şiirlerin analizi, her bir şairin sembolik sürgün deneyimini mısralarında nasıl dile getirdiği, yeniden kimlik kazanmanın özgün yollarını nasıl ortaya koydukları diaspora teorisi ile yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Diaspora is mainly concerned with exploring the experiences of individuals and communities displaced from their original homeland. Diaspora studies clarify the experience of displacement or exile and their impact on identity formation. It examines how exiled individuals and communities maintain connections to their homeland while being in the host-land, grappling with issues of hybridity, belonging, and the negotiation of multiple identities. Exile, however, is not merely physical; it can also be symbolic, characterized by feelings of separation and estrangement while physically remaining in the homeland, which profoundly influences individual's and communities' identities. Although extensive studies have explored the experience of physical exile, limited research has investigated the impact of symbolic exile on identity formation. This study delves into unraveling the intricate relationship between experiencing symbolic exile and reclaiming national cultural, and spiritual dimensions of identity by examining the poetry of W. B. Yeats, T. S. Eliot, and Seamus Heaney. The analysis of the selected poems reveals the way each poet articulates the experience of symbolic exile through their verses, uncovering their unique ways of reclaiming identity. This study demonstrates the impact of experiencing symbolic exile on reclaiming identity through utilizing diaspora theory.