The role of speaking-focused tasks in developing intercultural communicative competence: A qualitative content analysis of high school EFL textbooks
Konuşma odaklı görevlerin kültürlerarası iletişimsel gelişimdeki rolü: yabancı dil olarak İngilizce öğreten lise ders kitapları üzerinde nitel bir içerik analizi
  1. Tez No: 893930
  2. Yazar: OKAN SAMİ ÖZSÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİS NECMİ AKŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası iletişimsel yeterlik, iletişimsel yeterlik, ders kitabı, intercultural communicative competence, communicative competence, textbook
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
Son yıllarda görülen küresel olaylar ve anlık ve hızlı iletişimin yaygınlaşması, farklı kültürlerdeki bireyler arasındaki iletişim ve etkileşimi büyük ölçüde artırmıştır. Bunun sonucunda İngilizce, artık farklı kültürel geçmişlere sahip bireyler arasında daha sık konuşulmaktadır. Dil öğrenen bireylerin etkili iletişim kurabilmeleri için, dil öğretimi ve bireylerin başkalarını nasıl algıladıkları ve bu algıları nasıl şekillendirdiklerine yönelik bilgi ve bakış açıları kazanmaları, iletişimsel yeterliği geliştirmeleri açısından önemlidir. Bu anlamda ders kitapları, dil öğrenenlerin iletişimsel ve kültürler-arası iletişim yeterliğini kolaylaştırmada kritik bir rol oynamaktadır. Bu amaçla, mevcut çalışma, Türkiye'deki Anadolu liselerinde okutulan İngilizce ders kitaplarındaki konuşma bölümlerini inceleyerek bu kitapların kültürlerarası iletişim yeterliği (KİY) ve iletişimsel yeterliği (İY) nasıl desteklediğini araştırmıştır. İncelemede, KİY'in gelişimine yönelik öğrenme hedefleri (Byram, 2021), iletişimsel yeterlik (Celce-Murcia, 2008), ve Littlewood'un (2014, 2013) iletişimsel süreklilik kategorileri kullanılmıştır. Ayrıca, konuşma odaklı hedefler, Yenilenmiş Bloom Taksonomisi (Anderson & Krathwohl, 2001) ve dilin işlevleri (Halliday, 1975) açısından analiz edilmiştir. KİY ile ilgili bulgular, görev ve aktivitelerin içerik olarak yüzeysel olduğunu ve diğer kültürlerin dahil edilmesine yönelik içeriğin sınırlı olduğunu göstermiştir. İY açısından ise, dilin etkili kullanımı için daha anlam odaklı görev ve aktivitelerin bulunması gerektiği gözlemlenmiştir. Son olarak, bilişsel kategoriler ve dil işlevleriyle ilgili bulgular, konuşma becerisi açısından ders kitaplarını geliştirmeye yönelik çıkarımlar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Recent global events and instant communication have significantly increased cross-cultural interaction. Consequently, English is now spoken by individuals from a variety of cultural backgrounds. To achieve effective communication with their interlocutors, language teaching must present knowledge and perspectives on how individuals construct the image of others as well as develop their communicative competence. In this vein, textbooks play a crucial role in facilitating the language learners' communicative and intercultural communication skills. To this end, the present study analyzed the speaking strand in four English language textbooks used in Anatolian high schools in Türkiye, in order to investigate how these textbooks facilitate intercultural communicative competence (ICC) and communicative competence (CC). The learning objectives for developing ICC (Byram, 2021), the communicative competence model (Celce-Murcia, 2008), and Littlewood's (2004, 2013)“communicative continuum”categories were utilised in analyzing speaking-focused tasks. Additionally, the speaking strand objectives were examined according to the Revised Bloom's Taxonomy (Anderson & Krathwohl, 2001) and the functions of the language (Halliday, 1975). The results regarding ICC indicated that tasks lacked depth in content, and that the inclusion of other cultures was limited. Concerning CC, it was observed that tasks required modification to incorporate various strategies allowing for more meaning-focused, authentic tasks that simulate natural language use and effective communication. Finally, the results concerning the cognitive categories and language functions provided insights into the implications of these frameworks for future textbooks.