Tenisçilerde pliometrik ve direnç antrenmanlarının MMP ve CoQ10 üzerine etkisi
The effect of plyometric and resistance training on MMP and CoQ10 in tennis players
  1. Tez No: 894006
  2. Yazar: EMİNE BÜYÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÖNER, ÖĞR. GÖR. YAVUZ YASUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: tenis, pliometrik, direnç, mmp, tımp, coq10, tennis, plyometric, resistance, mmp, tımp, coq10
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma tenisçilerde pliometrik ve direnç antrenmanlarının MMP ve CoQ10 üzerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde okuyan 20 - 25 yaş aralıklarında kontrol grubu (n=8), pliometrik antrenman grubu (n=8) ve direnç antrenman grubu (n=8) olmak üzere toplamda 24 tenisçi çalışmaya dahil edildi. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden deneysel çalışma modeli uygulandı. Katılımcılardan alınan kan örneklerinde MMP 2, MMP 9, TIMP 1, TIMP 2 ve CoQ10 analitlerinin seviyesi tespit edildi. İstatistiksel analizler için Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS; IBM Corp, Armonk, NY) sürüm 22 ve GraphPad Prism 8'in yedi günlük ücretsiz deneme sürümü kullanıldı. Veriler p0,05). TIMP 2 seviyesi kontrol ve pliometrik antrenman grubuna kıyasla direnç antrenman grubu arasındaki fark anlamlıydı (p=0,019) ve direnç antrenman grubunun serum TIMP 2 seviyesi diğer iki gruba kıyasla azalan bir eğilimdeydi. Gruplararası serum CoQ10 seviyesi kontrol ve pliometrik antrenman grubuna kıyasla direnç antrenman grubu arasındaki fark anlamlıydı (p=0,017) ve direnç antrenman grubunun serum CoQ10 seviyesi diğer iki gruba kıyasla azalan bir eğilimdeydi. Diğer analitlerin gruplar arasında ve ölçüm zamanları arasındaki karşılaştırmalarda ise anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Sonuç olarak; direnç antrenmanı ve pliometrik antrenmanın MMP 2, MMP 9, TIMP 1, TIMP 2 ve CoQ10 parametreleri üzerinde bir sonuç sağladığı belirlenmiştir. Ancak örneklem sayısı artırılarak daha ileri düzey longitudinal çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of plyometric and resistance training on MMP and CoQ10 in tennis players. A total of 24 tennis players between the ages of 20 and 25 studying at Van Yüzüncü Yıl University were included in the study, including the control group (n=8), plyometric training group (n=8) and resistance training group (n=8). Experimental study model, one of the quantitative research methods, was applied in the study. The levels of MMP 2, MMP 9, TIMP 1, TIMP 2 and CoQ10 analytes were determined in the blood samples taken from the participants. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS; IBM Corp, Armonk, NY) version 22 and a seven-day free trial of GraphPad Prism 8 were used for statistical analyses. Data were analyzed at a significance level of p0.05). TIMP 2 level was significant in the resistance training group compared to the control and plyometric training groups (p=0.019) and the serum TIMP 2 level of the resistance training group was in a decreasing trend compared to the other two groups. The between-group difference in serum CoQ10 level between the resistance training group compared to the control and plyometric training group was significant (p=0.017) and the serum CoQ10 level of the resistance training group had a decreasing trend compared to the other two groups. There was no significant difference in the comparisons of other analytes between groups and between measurement times (p>0.05).In conclusion; resistance training and plyometric training had a positive effect on MMP 2, MMP 9, TIMP 1, TIMP 2 and CoQ10 parameters. In conclusion, it was determined that resistance training and plyometric training provided a positive result on MMP 2, MMP 9, TIMP 1, TIMP 2 and CoQ10 parameters. However, further longitudinal studies are needed by increasing the sample size.