Toplumsal cinsiyet bağlamında belediyelerin kadına yönelik sosyal politikaları üzerine bir araştırma (Bodrum Belediyesi örneği)
A research on the social policies of municipalities towards women in the context of gender (Bodrum Municipality example)
- Tez No: 894082
- Danışmanlar: PROF. DR. YENER ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Politika, Sosyal Belediyecilik, Bodrum Belediyesi, Yerel Yönetimler, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Welfare State, Social Policy, Social Municipalism, Bodrum Municipality, Local Governments, Social Gender Equality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışması, Bodrum Belediyesi tarafından yürütülen kadın politikalarının etkinliğini ve toplum üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Dünya çapında ve Türkiye'de etkisini gösteren küreselleşme ve kapitalizmin yaşadığı krizlerin yanı sıra neoliberal düşüncenin etkisiyle yönetim anlayışında büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleşmiştir. 1980'lerden itibaren yaşanan bu değişim sürecinde, merkezi yönetimlerin yanı sıra yerel yönetimler de sosyal politikaların uygulanmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Bu durum literatürde“sosyal belediyecilik”olarak adlandırılmaktadır. Sosyal belediyecilik, yerel halkın sosyal sorunlarıyla ilgilenen, ekonomik, sosyal ve kültürel taleplerini karşılamak amacıyla faaliyet gösteren bir yaklaşımı ifade etmektedir. Türkiye'de bu yaklaşım özellikle 1990'lardan itibaren bazı Büyükşehir belediyelerinde görülmeye başlamış, 2000'li yıllarda ise yerel yönetim alanındaki reformlarla tüm belediyelerin gündemine girmiştir. Bu araştırmada, sosyal belediyecilik anlayışının görevlerinden biri olan toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için ürettiği politikalar Bodrum Belediyesi özelinde incelenmiş, belediyenin bu yaklaşım çerçevesindeki uygulamaları ele alınmış ve halkın bu uygulamalara ilişkin görüşleri araştırılmıştır ve Bodrum Belediyesi'nin kadınlara yönelik şiddetle mücadele, eğitim ve istihdam alanlarında sunduğu hizmetlerin, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Belediyenin sunduğu sosyal yardımlar, danışmanlık hizmetleri ve eğitim programları, kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda daha aktif rol almalarına katkı sağlamaktadır. Bu çalışma, Bodrum Belediyesi'nin kadın politikalarının etkinliğini ortaya koyarak, diğer yerel yönetimlere örnek teşkil edecek nitelikte sonuçlara ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted to evaluate the effectiveness of women's policies carried out by Bodrum Municipality and their effects on society. A great change and transformation has occurred in the understanding of management under the influence of neoliberal thought, as well as the crises experienced by globalization and capitalism, which are effective worldwide and in Turkey. In this process of change since the 1980s, local governments as well as central governments have played an important role in the implementation of social policies. This situation is called“social municipalism”in the literature. Social municipalism refers to an approach that deals with the social problems of local people and operates to meet their economic, social and cultural demands. In Turkey, this approach began to be seen in some metropolitan municipalities, especially since the 1990s, and with the reforms in the field of local government in the 2000s, it entered the agenda of all municipalities. In this research, the policies produced by the social municipality approach to ensure gender equality, which is one of its duties, were examined specifically for Bodrum Municipality, the municipality's practices within the framework of this approach were discussed, the public's opinions on these practices were investigated, and the Bodrum Municipality's offers in the fields of combating violence against women, education and employment were examined. It has been determined that services play an important role in ensuring gender equality. The social assistance, consultancy services and training programs offered by the municipality contribute to women taking a more active role in economic and social life. This study revealed the effectiveness of Bodrum Municipality's women's policies and reached results that will set an example for other local governments.