Çağdaş heykel sanatında ideal beden algısının yeniden inşası
Reconstruction of ideal body perception in contemporary sculpture
- Tez No: 894111
- Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ ATALAY
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Beden, İdeal, Çağdaş Sanat, Heykel, Body, Ideal, Contemporary Art, Sculpture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışması, çağdaş heykel sanatı pratiklerinde sınırlamalardan uzaklaşan insan bedeninin yeniden kurgulanmasını merkeze almaktadır. Heykel sanatında insan bedeni arkaik dönemden günümüze değişen eğilimlere, kavramsal içeriklere ve biçimsel dönüşümlere şahit olmuştur. Her çağ, kendine özgü yeni bir toplum ve beden tasvirinin belirleyicisidir. Tarihten gümünüze olan süreçte bedenin çok çeşitli tipolojilerde anlam kazanması, toplumun oluşturduğu değerler doğrultusunda inşa edilen normlar ve ideolojilerin beden üzerinde doğrudan kurduğu hakimiyetle ilişkilidir. Geleneksel heykel sanatında insan bedeni, düzenli ve ahlaklı toplumu yansıtması amacıyla idealleştirilmiştir. 19. yüzyılın sonlarında oluşan modernist düşünce sanatta bedenin temsiline dair yenilikçi ve yıkıcı yaklaşımları öne sürmüştür. Modernizm bedenin sahip olduğu ideal ve doğruluğu sorgulanamaz olarak kabul edilen yargılar üzerinde büyük bir yıkım yaratarak geleneksel düşüncenin hakimiyetine son vermiştir. Bu dönemde sanatçılar heykel sanatında insan bedeni imgelerini yenilikçi yollar keşfederek farklı bakış açıları ve teknikler ile ele almıştır. Çağdaş dönemde, düşünsel ve fiziksel parçalanma sonrası yeniden inşa edilen beden izleyiciye anlam, algılanış, tanımlanma vb. kavramlar üzerine derin düşünme ve deneyimleme alanı yaratmıştır. Çağdaş heykel sanatında anti estetik ve ideal dışı yapıtlar aracılığıyla kimlik, algı, varoluş gibi karmaşık konular bedenin yansımaları haline gelerek, bedeni keşfedilmeye yönelik bir çağrıya dönüştürmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the reconstruction of the human body, which has moved away from limitations in contemporary sculpture practices. The human body in sculpture has witnessed changing trends, conceptual contents and formal transformations from the archaic period to the present day. Each age is the determinant of a new society and body depiction unique to itself. The fact that the body has gained meaning in a wide variety of typologies in the process from history to today is directly related to the dominance of the norms and ideologies established in line with the values created by the society over the body. In traditional sculpture, the human body is idealized to reflect an orderly and moral society. In the late 19th century, modernist thought pioneered innovative and subversive approaches to the representation of the body in art. Modernism put an end to the dominance of traditional thought by creating a great destruction on the judgments that were considered ideal and unquestionable. During this period, artists explored the images of the human body in sculpture in innovative ways, using different perspectives and techniques. In the contemporary period, the body, which has been reconstructed after intellectual and physical disintegration, has created a space for the viewer to think deeply about and experience concepts such as meaning, perception, definition, etc. Through anti-aesthetic and non-ideal works in contemporary sculpture, complex issues such as identity, perception and existence have become reflections of the body, transforming them into a call for discovery.