İlkokul dördüncü sınıf öğretmenlerinin türkçe dersi yazma etkinliklerinin gerçekleşme düzeyine ilişkin görüşleri
Opinions of primary school fourth grade teachers on the realization level of turkish lesson writing activities
- Tez No: 894112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHSAT SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma, Türkçe Dersi Yazma Kazanımları, Sınıf Öğretmeni, Writing, Turkish Language Lesson Writing Outcomes, Classroom Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Araştırmada, ilkokul dördüncü sınıf öğretmenlerinin Türkçe dersi yazma etkinliklerinin gerçekleşme düzeyine ilişkin görüşleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Problem cümlesi ''İlkokul dördüncü sınıf öğretmenlerinin Türkçe dersi yazma becerilerinin kazanılmasına ilişkin görüşleri nelerdir?" biçiminde oluşturulmuştur. Problemin çözümü için nitel ve nicel araştırma tekniklerini içeren karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda tarama modelinden nitel boyutunda ise doküman incelemesinden yararlanılmıştır. Nicel ve nitel veri toplama teknikleri bir arada kullanılmıştır. Nicel veriler 2023-2024 öğretim yılında Bornova, Buca, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka ve Konak ilçelerinde görev yapan 110 dördüncü sınıf öğretmeninden elde edilirken nitel veriler 395 dördüncü sınıf öğrencisinden yazma ürünleri incelenerek elde edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri, belirlenen ilçelerde görev yapan gönüllü 4. sınıf öğretmenlerinin sınıf listesindeki 10 öğrenciyi 2019 İlkokul 4. sınıf Türkçe Öğretim Programı'ndaki 22 yazma kazanımına göre 1-5 arasında değerlendirmesiyle elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre genel olarak öğrencilerde yazma kazanımının % 80'nin üzerinde gerçekleştiği anlaşılmıştır. Araştırmanın nitel verileri incelendiğinde, yazma kazanımlarına uygun olarak çalışmalar yapıldığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study attempted to evaluate the perceptions of fourth-grade teachers in primary schools with regard to the extent of implementation of Turkish lesson-writing activities in their classrooms. The research question was formulated as follows: What are the views of primary school fourth-grade teachers on the acquisition of writing skills in Turkish lessons? A mixed research method, combining qualitative and quantitative research techniques, was employed to address the research problem. In the quantitative dimension of the study, the survey model was employed. With regard to the qualitative dimension of the research, the document review was employed. The study employed both quantitative and qualitative data collection techniques. Quantitative data were gathered from 110 fourth-grade teachers working in the Bornova, Buca, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka and Konak districts during the 2023-2024 academic year. Qualitative data were obtained from 395 fourth-grade students through the examination of their written work. The quantitative data were obtained through the evaluation of 10 students by volunteer fourth-grade teachers working in the aforementioned districts. These teachers assessed the 22 writing outcomes in the 2019 Primary School Fourth Grade Turkish Teaching Program, rating each student between 1 and 5. The findings indicate that most students demonstrated writing skills above 80%. Upon analyzing the qualitative data, it became evident that the research studies were conducted in accordance with the prescribed writing outcomes.