Travmaya uğramış üst anterior daimi dişlerde çatlak hatlarının farklı yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of crack lines in traumatized maxillary permanent anterior teeth using different methods
  1. Tez No: 894133
  2. Yazar: HATİCE DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çatlak diş, dental loupe, dental travma, fotoğraf makinesi, transillüminasyon, Cracked tooth, dental loupe, dental trauma, camera, transillumination
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmada, travmaya uğramış üst anterior daimi dişlerde oluşan çatlak hatları farklı yöntemlerle değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, görsel muayene, loupe, transillüminasyon ve fotoğraf makinesi yöntemlerinin çatlak tespitindeki etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 01.08.2023-01.04.2024 tarihleri arasında T.C. Ordu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı kliniğine başvuran yaşları 7-14 arasında değişen üst anterior daimi dişleri dental travmaya uğramış 39 çocuk hasta üzerinde yürütülmüştür. Hastaların dişleri deneyimli iki gözlemci tarafından, görsel muayene, loupe, transillüminasyon ve fotoğraf makinesi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu yöntemlerin tespit ettiği çatlak hatlarının sayısı ve yönü (horizontal, oblik, vertikal) kaydedilmiştir. Çatlakların tespit yöntemlerinin dağılımlarının istatiksel analizinde frekans analizi, Ki-kare ve Fisher testleri kullanılmıştır. Gözlemciler arası ve gözlemci içi güvenilirlik uyumu için Cohen's Kappa analizi tercih edilmiş ve tüm istatistiksel analizlerde güven aralığı %95 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda, transillüminasyon yöntemi toplam çatlak sayılarının %32'sini tespit ederek birinci, dental loupe %26 oranla ikinci, görsel muayene %22 oranla üçüncü sırada yer almıştır. Fotoğraf makinesi ise %20 oranıyla diğer yöntemlere göre daha az sayıda çatlak tespit etmiştir. Çatlak tipleri incelendiğinde, %50 oranında görülme sıklığı ile en yaygın çatlak tipi olarak oblik çatlaklar tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, travmaya uğramış dişlerde çatlak hatlarının tespitinde transillüminasyon yönteminin en hassas yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, dental travma olgularında erken ve doğru tanı konulmasını sağlayarak tedavi süreçlerinin iyileştirilmesine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate crack lines in traumatized maxillary permanent anterior teeth using various methods. The objective was to compare the effectiveness of visual examination, loupe, transillumination, and camera methods in detecting cracks. Materials and Methods: The study was conducted between 01.08.2023 and 01.04.2024 at the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Ordu University, Turkey. It involved 39 pediatric patients aged 7-14 years who presented with dental trauma to their maxillary permanent anterior teeth. The teeth were evaluated by two experienced observers using visual examination, loupe, transillumination, and camera methods. The number and direction (horizontal, oblique, vertical) of the detected cracks were recorded. Frequency analysis, Chi-square and Fisher's tests for the statistical analysis of the distribution of crack detection methods. Cohen's Kappa analysis was employed to assess inter-observer and intra-observer reliability, with a 95% confidence interval set for all statistical analyses. Results: The study found that the transillumination method detected 32% of the total cracks, ranking first, followed by the dental loupe at 26%, visual examination at 22%, and the camera method at 20%, which detected fewer cracks compared to other methods. An analysis of fracture types revealed that oblique fractures were the most prevalent, accounting for 50% of all cases. Conclusion: This study demonstrated that the transillumination method is the most sensitive in detecting crack lines in traumatized teeth. These findings could contribute to the early and accurate diagnosis of dental trauma cases, thereby improving treatment outcomes.