Özel bakım gereksinimi olan çocuklarda ağız ve diş sağlığı parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of oral and dental health parameters in children with special care needs
  1. Tez No: 894173
  2. Yazar: BÜŞRA TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET REZANİ TOPTANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çürük, DMFT, Plak İndeksi, Maloklüzyon, BAKH, Mental Retarde, Down Sendromu, Otizm, Decay, DMFT, Plaque İndex, Malocclusion, MIH, Mental Retardation, Down Syndrome, Autism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Tez çalışmasının amacı Diyarbakır ili merkez ilçelerinde yer alan özel eğitim kurumlarında eğitim gören 6-16 yaş arası özel bakım gereksinimi olan çocukların çürük durumunu, plak varlığını, maloklüzyonları ve büyükazı-keser hipomineralizasyon durumunu inceleyip oral sağlıkları konusunda tespit çalışması yapmak ve farkındalık sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma merkez ilçelerde yer alan rastgele seçilmiş olan 10 özel eğitim kurumunda yapılmıştır. Toplamda 368 çocuğun katılımı olup, katılımcıların yaşları 6-16 arasında ve genel yaş ortalaması 9,61'dir. Katılımcıların 196'sı mental retarde, 51'i down sendromu, 121'i otizm spektrum bozukluğuna sahiptir. Araştırmamızda ağız içi bulgularının işlendiği muayene formu bulunmaktadır. Çalışmamızın klinik inceleme bölümünde; DMFT/dmft, plak indeksi, kapanış ilişkileri, büyük azı-keser hipomineralizasyon varlığı bulguları bulunmaktadır. Elde edilen veriler SPSS v21 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmamızın sonuçlarına göre ortalama DMFT/dmft değeri 5,64'tür, ortalama plak indeksi değeri 1,37'dir. Çalışmaya katılanların %78,26'sı Sınıf I, %11,14'ü Sınıf II ve %10,6'sı ise Sınıf III'tür. Çalışmaya katılanların %98,64'ünde BAKH yok ve %1,36'sında BAKH vardır. Otizm ve mental retarde olanların DMFT değeri Down sendromu olanlara göre anlamlı derecede düşüktür. Otizm ve mental retarde olanların plak indeksi Down sendromu olanlara göre anlamlı derecede düşüktür. Down sendromlu olanların %56,86'sı, mental retarde olanların %80,61'i ve otizm olanların %83,47'sinin oklüzyonu Sınıf I iken; Down sendromlu olanların %33,33'ü, mental retarde olanların %7,14'ü ve otizm olanların %6,61'inin oklüzyonu Sınıf III'tür. Sonuç: Çalışmamızda özel bakım gereksinimi olan çocukların genel olarak oral hijyenlerinin kötü olduğu ve ebeveynlerinin/bakıcılarının yeterli farkındalığa sahip olmadığı tespit edilmiştir. Mevcut çalışma popülasyonunda çürük indeksi, plak indeksi yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of the thesis study is to conduct a study to determine the oral health status of children with special care needs, aged 6-16, who attend private education institutions in the central districts of Diyarbakır province. The study aims to examine their decay status,plaque presence, malocclusions, and molar-incisor hypomineralization condition, in order to assess their oral health and raise awareness. Materials and Method: The study was conducted in 10 randomly selected special education institutions located in the central districts. A total of 368 children participated, with ages ranging from 6 to 16 and a mean age of 9.61. Of the participants, 196 had mental retardation, 51 had Down syndrome, and 121 had autism spectrum disorder. Our research utilized an examination form covering intraoral findings. In the clinical examination section of our study, findings included DMFT/dmft, plaque index, occlusal relationships, and presence of molar-incisor hypomineralization. The obtained data were analyzed using SPSS v21 statistical software package. Results: According to the results of our research, the average DMFT/dmft value is 5.64, and the mean plaque index value is 1.37. Of the participants, 78.26% have class I occlusion, 11.14% have class II occlusion, and 10.6% have class III occlusion. 98.64% of the participants do not have molar-incisor hypomineralization (MIH), while 1.36% have MIH. The DMFT value of those with autism and mental retardation is significantly lower compared to those with Down syndrome. The plaque index of those with autism and mental retardation is significantly lower compared to those with Down syndrome. 56.86% of individuals with Down syndrome, 80.61% of individuals with mental retardation, and 83.47% of individuals with autism have class I occlusion, while 33.33% of individuals with Down syndrome, 7.14% of individuals with mental retardation, and 6.61% of individuals with autism have class III occlusion.