Dijital platformlarda yer alan reklam görsellerinin satın alma davranışlarına etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of advertising visuals on digital platforms on purchasing behaviors
  1. Tez No: 894215
  2. Yazar: ENES KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REŞAT BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital pazarlama, reklam, satın alma davranışı, Digital marketing, Advertisement, Purchasing behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Son yıllarda dijital teknolojilerin hayatın her alanında kendisini hissettirdiği bilinmektedir. İnsanlar hayatın her alanında olduğu gibi alışveriş süreçlerinde de dijital teknolojileri yaygın olarak kullanmaktadır. Bu durum son yıllarda dijital platformların satın alma davranışı üzerindeki etkilerinin ele alındığı araştırmaların artmasına zemin hazırlamıştır. Yapılan bu çalışmada da dijital platformlarda yer alan reklam görsellerinin satın alma davranışlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında derleme çalışmalarda yaygın olarak kullanılan doküman analizi yönteminden yararlanılmıştır. Bu kapsamda araştırma konusu ile ilgili olarak geçmiş yıllarda konu ile ilgili yapılan 136 çalışma incelenmiştir. İncelenen çalışmaların 51'i yurtiçinde, 85'i ise yurtdışında yayınlanan akademik çalışmalardan meydana gelmiştir. Araştırmada incelenen akademik çalışmalara Google Akademik ve Science Direct veri tabanları ile YÖK Ulusal Tez Merkezinden erişilmiştir. Araştırmanın sonunda dijital platformlarda yer alan reklam ve görsellerin tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilediği tespit edilmiştir. Bu kapsamda günümüzde işletmelerin kendilerine rekabet avantajı sağlamak için pazarlama sürecinde dijital platformları daha etkin kullanması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In recent years, digital technologies have made their presence felt in every area of life. People extensively use digital technologies in shopping processes, just as they do in all areas of life. This situation has set the stage for an increase in studies addressing the effects of digital platforms on purchasing behavior in recent years. This study aims to examine the impact of advertising visuals on digital platforms on purchasing behaviors. In the context of the research, the document analysis method, commonly used in compilation studies, has been utilized. In this context, 136 studies related to the research topic conducted in previous years have been reviewed. Of the reviewed studies, 51 were published domestically and 85 were international academic studies. The academic studies reviewed in the research were accessed through Google Scholar, Science Direct databases, and the Council of Higher Education National Thesis Center. At the end of the research, it has been determined that advertisements and visuals on digital platforms affect consumers' purchasing behaviors. In this context, it can be said that today, businesses need to use digital platforms more effectively in the marketing process to gain a competitive advantage.