Marka sadakatinin oluşumunda dijital halkla ilişkiler faaliyetlerinin önemi
The importance of digital public relations activities in forming brand loyalty
  1. Tez No: 587146
  2. Yazar: ELİF SİNEM NERGİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ MADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Dijital Halkla İlişkiler, Marka Sadakati, Public Relations, Digital Public Relations, Brand Loyalty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Her geçen gün zorlaşan piyasa rekabet koşullarında, emin adımlarla ilerleyen ve kabul görmüş bir marka olmak, tüm markalar için önem taşımaktadır. Markaların doğru iletişim kurması, kendini anlatması ve kabul görmesi bütünleşik bir süreçten geçmektedir. Bu süreçte markanın kaliteli ürün ve hizmet üretmesinin yanı sıra reklam, pazarlama ve halkla ilişkiler faaliyetleri önemli bir yere sahiptir. Halkla ilişkilerin bu süreçteki önemi, reklam ve pazarlama ile sağlanamayacak güven temelli ilişkiyi oluşturmasıdır. Olumlu imaj yaratma, güven oluşturma, itibar yönetimi ve uzun süreli strateji yürütme konuları halkla ilişkilerin bileşenleridir. Dijitalleşen dünyada, halkla ilişkiler mesleğinin de dijitalleşmesiyle kapsam ve işleyiş değişmiştir. Marka sadakati oluşumunda önemli rol oynayan halkla ilişkiler faaliyetleri, dijital platformlardan yapılır duruma gelmiştir. Marka sadakatinin oluşumunda dijital halkla ilişkileri inceleyen bu tez kapsamında, İzmir'de yer alan reklam ve halkla ilişkiler ajanslarında çalışan, dijital platformlarda marka yönetimi ve halkla ilişkiler çalışmaları yapan uygulamacıların, dijital halkla ilişkiler faaliyetlerinin marka sadakati oluşturulmasında nasıl bir role sahip olduğuna yönelik düşünceleri nitel bir olgubilim çalışması ile tartışılmaktadır. Bu çalışmada; halkla ilişkiler, dijital halkla ilişkiler, marka kavramı ve marka sadakati ile ilgili alanyazına yer verilmiştir. Araştırma bölümünde, temel veri kaynağı olan görüşmeler nitel içerik analizine tabi tutulmuş, destekleyici veri kaynakları ışığında sonuçlar değerlendirilmiştir. Son olarak, dijital halkla ilişkiler ve marka sadakati ilişkisi, alanyazın ve araştırma sonuçlarından elde edilen bilgiler doğrultusunda araştırmacı tarafından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is important for all brands to be a brand that progresses confidently and accepted under increasingly difficult market competition conditions. The proper communication, self-disclosure and acceptance of brands goes through an integrated process. In this process, in addition to producing quality products and services of the brand, advertising, marketing and public relations activities have an important place. The importance of public relations in this process is to create a trust-based relationship that cannot be achieved through advertising and marketing. The issues of creating positive image, building trust, reputation management and long-term strategy are components of public relations. In a digitalized world, scope and functioning have changed with the digitization of the public relations profession. Public relations activities, which play an important role in the formation of brand loyalty, have become made from digital platforms. Within the scope of this thesis, which examines digital public relations in the formation of brand loyalty, practitioners working in advertising and public relations agencies in Izmir, engaged in brand management and public relations studies on digital platforms, who thoughts on how public relations activities play a role in establishing brand loyalty are discussed with a qualitative phenomenological design. In this study; literature on public relations, digital public relations, brand concept and brand loyalty. In the research section, the main data source interviews were subjected to qualitative content analysis and the results were evaluated in the light of supportive data sources. Finally, the relationship between digital public relations and brand loyalty has been evaluated by the researcher based on information obtained from the field literature and research results.