Matematik öğretmenlerinin gerçekçi cevap gerektiren problemleri çözme ve kurma becerilerinin incelenmesi
The skills of mathematics teachers to solving and installing problems requesting realistic answers examination
  1. Tez No: 894279
  2. Yazar: SÜMEYYE BETÜL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN DİNÇ ARTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme, problem kurma, gerçekçi cevap gerektiren problemler, Problem solving, problem posing, realistic problems that need answers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, İlköğretim matematik öğretmenlerinin gerçekçi cevap gerektiren matematiksel sözel problemleri çözme ve kurma becerilerinin incelenmesidir. Bu araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılı Adana ve Hatay illerine bağlı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ortaokullarda görev yapmakta olan tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 200 ilköğretim matematik öğretmeni ile yapılmıştır. Araştırma için veri toplama aracı olarak problem çözme testi, problem çözme anketi, problem kurma testi ve problem kurma anketi kullanılmıştır. Öğretmenlerin gerçekçi cevap gerektiren problem çözme ve kurma becerilerini incelemek için her bir öğretmene ayrı ayrı veri toplama araçları uygulanmıştır. Veri toplama aracından elde edilen verilerin analizleri öğretmenlerin gerçekçi problem çözme ve kurma becerilerinde başarılı olduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine primary school mathematics teachers' skills in solving and posing mathematical verbal problems that require realistic answers. This research was conducted with 200 primary school mathematics teachers selected by random sampling method, working in the official secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in the provinces of Adana and Hatay in the academic year of 2022-2023. Problem solving test, problem solving questionnaire, problem posing test and problem posing questionnaire were used as data collection tools for the research. In order to examine the problem solving and posing skills of teachers that require realistic answers, data collection tools were applied to each teacher separately. The analysis of the data obtained from the data collection tool showed that the teachers were successful in their realistic problem solving and posing skills.