Okul müdürlerinin entelektüel düzeyleri ve kullandıkları örgütsel güç kaynakları ile ötekileştirme davranışları arasındaki ilişkiler örüntüsü
The relationship between school heads' intellectual levels and the organizational power resources they use and their othering behaviors
- Tez No: 894313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Entelektüel, Entelektüel Düzey, Ötekileştirme, Örgütsel Güç, Okul Müdürü, Intellectual, Intellectual Level, Othering, Organizational Power, School Principal
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul müdürlerinin entelektüel düzeyleri ve kullandıkları örgütsel güç kaynakları ile ötekileştirme davranışları arasındaki ilişkilerin tespit edilmesidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Değişkenlerin ilişkisini ortaya çıkarmak için çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Batman'da sığınmacıların öğrenim gördüğü resmi okullarda görev yapan 6154 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem, basit seçkisiz örnekleme yoluyla seçilen öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Entelektüel Düzey Ölçeği (EDÖ), Okullarda Örgütsel Güç Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Ötekileştirme Davranışları Ölçeği (ÖDÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA), LSD testleri, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Öğretmen görüşlerine göre, okul müdürlerinin entelektüel düzeyleri, kullandıkları örgütsel güç kaynakları ve ötekileştirme davranışların arasında anlamlı düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Pearson Korelasyon analizi sonuçlarına göre, okul müdürlerinin entelektüel düzeyleri ile kullandıkları yasal güç arasında pozitif yönde düşük düzeyde, ödül gücü ile pozitif yönde yüksek düzeyde, zorlayıcı güç ile negatif yönde düşük düzeyde, uzmanlık gücü ile pozitif yönde yüksek düzeyde, karizma gücü ile pozitif yönde yüksek düzeyde, ötekileştirme davranışları ile negatif yönde düşük düzeyde ilişki bulunmuştur. Çoklu doğrusal regresyon analizlerinde, okul müdürlerinin entelektüel düzey ve boyutlarının kullandıkları örgütsel güç kaynaklarını yordadığı saptanmıştır. Aynı şekilde, okul müdürlerinin kullandıkları örgütsel güç kaynaklarının ötekileştirme davranışlarını yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Yordayıcı değişkenlere bakıldığında en yüksek korelasyonun zorlayıcı güç ile pozitif ve orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationships between the intellectual levels of school heads and the organizational power sources they use and their othering behaviors. Relational screening design, one of the quantitative research methods, was used in the research. Multiple linear regression analysis was performed to reveal the relationship of the variables. The population of the research consists of 6154 teachers working in public schools where refugees have education in Batman in the 2021-2022 academic year. The sample in the study consists of a teacher selected through simple random sampling. In order to collect data, the Intellectual Level Scale (IRS) developed by the researcher, the Organizational Power Scale at Schools and the Othering Behaviors Scale (OBS) developed by the researcher were used. Frequency, arithmetic mean, standard deviation, independent groups t-test, one-way analysis of variance (One-Way ANOVA), LSD tests, Pearson correlation analysis and multiple linear regression analysis were used to analyze the data. According to the opinions of the teachers, a significant relationship was found between the intellectual levels of the school heads, the organizational power sources they used and their othering behaviors. According to the results of Pearson Correlation analysis, it was found that the difference between the intellectual level of the school heads and the legal power they use is low, the reward power is high, the coercive power is low, the expertise power is high and the charisma power is high level, a low level of negative correlation with othering behaviors. In multiple linear regression analyzes, it was determined that the intellectual level and dimensions of school heads predicted the organizational power sources they used. Likewise, it was found that the organizational power sources used by school heads predict othering behaviors. Looking at the predictive variables, it was found that the highest correlation was positive and moderate with coercive power.