Öğretmen adaylarının serbest zaman etkinlikleri ve sosyal medya bağımlılıkları ile gelişmeleri kaçırma korkuları (FOMO) arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between teacher candidates'leisure time activities and social media addictions andtheir fear of missing out on developments (FOMO) (Thecase of Kayseri province)
- Tez No: 894361
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, FOMO, Serbest Zaman, Sosyal Medya, Sosyal Ağ, Addiction, FOMO, Leisure Time, Social Media, Social Networking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖĞRETMEN ADAYLARININ SERBEST ZAMAN ETKİNLİKLERİ VE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIKLARI İLE GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKULARI (FOMO) ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (KAYSERİ İLİ ÖRNEĞİ) Fatma Nur ARISOY Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2024 Danışman: Prof. Dr. Yahya POLAT ÖZET Bu çalışmanın amacı serbest zamanın nasıl yönetildiği ve bu doğrultuda sosyal medyaya olan ilginin ne boyutta olduğu ile ilgilidir. Bu bağlamda çalışmada bireylerin serbest zamanlarında ne gibi aktiviteler yaptığına göz atılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından genel tarama modelinden biri olan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Fakültesi öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışma içerisinde Şahin ve Yağcı (2017) tarafından geliştirilen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği- Yetişkin Formu, Gökler, Aydın, Ünal ve Metintaş (2016) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği ve Yerlisu Lapa, Certel, Kaplan ve Yağar (2016) tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Serbest Zaman Egzersiz Anketi (SZEA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ise, sosyal medya bağımlılık boyutu ile sanal tolerans ve sanal iletişim alt boyutlarında cinsiyete göre, serbest zaman egzersiz boyutunun ise sınıf düzeyine göre, istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Buna ek olarak, bölüme göre katılımcıların sosyal medya bağımlılık, sanal iletişim, sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkusu ve serbest zaman egzersiz ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği, akademik not ortalamalarına göre ise yalnızca sanal iletişim alt boyutunda anlamlı farklılıklar görüldüğü saptanmıştır. Sosyal medya bağımlılık ve sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkusunun serbest zaman egzersizleri üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Sosyal medya bağımlılık ve sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkusu, serbest zaman egzersizlerinin aralarındaki ilişki açısından %52'sini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN TEACHER CANDIDATES' LEISURE TIME ACTIVITIES AND SOCIAL MEDIA ADDICTIONS AND THEIR FEAR OF MISSING OUT ON DEVELOPMENTS (FOMO) (THE CASE OF KAYSERI PROVINCE) Fatma Nur ARISOY Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sports Sciences Master's Thesis, July 2024 Advisor: Prof. Dr. Yahya POLAT ABSTRACT The aim of this study is related to how free time is managed and the extent of interest in social media in this context. In this context, the study examined what kind of activities individuals do in their free time. The relational screening model, which is one of the general screening models among quantitative research approaches, was used in the research. The universe of the research consists of teacher candidates at Erciyes University Faculty of Physical Education and Sports Sciences. The sample group of the research consists of 303 teacher candidates who are studying or graduated from Erciyes University Department of Physical Education Teaching. The Social Media Addiction Scale- Adult Form developed by Şahin and Yağcı (2017), the Fear of Missing Out Scale adapted to Turkish by Gökler, Aydın, Ünal, and Metintaş (2016), and the Free Time Exercise Questionnaire (SZEA) adapted to Turkish by Yerlisu Lapa, Certel, Kaplan, and Yağar (2016) were used in the study. As a result of the research, it was found that there were statistically significant differences in the social media addiction dimension, virtual tolerance and virtual communication sub-dimensions according to gender, and in the leisure time exercise dimension according to grade level. In addition, it was found that there were statistically significant differences in the mean scores of social media addiction, virtual communication, fear of missing developments in social environments and leisure time exercise of the participants according to the department, and significant differences were observed only in the virtual communication sub-dimension according to academic grade point averages. It was determined that the effect of social media addiction and fear of missing developments in social environments on leisure time exercises had a statistically significant positive effect. Social media addiction and fear of missing developments in social environments explain 52% of the relationship between leisure time exercises.