Molla Halil es-Siirdî'nin Telhîsu'z-Zevâcir 'an İktirâfi'l-Kebâir adlı eserinin ibadetler bölümü tahkik ve tahlili
(تلخيص الزواجز عن اقتراف الكبائر للملا خليل الإسعردي قسم العبادات (دراسة وتحقيق
- Tez No: 894440
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN MEMDUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, İbn Hacer el-Heytemî, Molla Halil es-Siirdî, Zevacir, Büyük Günahlar, Islamıc Law, Ibn Hajar Al-Haytami, Mulla Khalil Al-Issardi, Zawajir, apparent major sins
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
İmam İbni Hacer el-Heytemî -Allah ona rahmet etsin- hicri dokuzuncu asrın önde gelen alimlerinden olup, İslami ilimlerde çeşitli pek çok kitap yazmıştır. Bu önemli kitaplardan biri de 467 büyük günahı saydığı ve bunlarla ilgili tehlikeleri açıkladığı“Telhîsu'z-Zevâcir an İktirâfi'l-Kebâir”adlı eseridir. İnanç, ibadet, muamelat ve ahlaka dair konuların yer aldığı bu eser, Şafii fıkıh kitaplarının bab-kısımlarına göre sıralanmıştır. İbni Hacer'den sonra H. 12. yüzyılda Molla Halil es-Siirdî -Allah ona rahmet etsin- bu kitabı kendi zamanına uygun bir şekilde kısaltmış, bazı önemli eklemeler ve eksiltmeler yapmıştır. Ayrıca büyük günahları tek başlık altında toplamış, kendisine göre büyük günah saymadıklarının sonucunda sayı 203'e düşmüştür. Bu çalışmada her iki müellifin hayatı hakkında bilgi verilmiş ayrıca söz konusu eserin yöntemi ve kaynakları üzerinde durularak tanıtımı yapılmış ve bazı konuların kısa tahliline yer verilerek ibadetler bölümü tahkik edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Imam Ibn Hajar Al-Haytami - may Allah Almighty have mercy on him - was one of the most prominent scholars in the ninth century AH. He wrote many books in various Islamic sciences, and one of these important works is the book [Al-Zawajir on the Commitment of Major Sins], in which he explained the major sins and the perils and dangers related to them. He counted them as 467 big. This work, which includes topics on belief, worship, transactions and morality, is listed according to the chapters of Shafi'i fiqh books. After Ibn Hajar, in the 12th century H., Mullah Halil es-Siirdi - may Allah have mercy on him - shortened this book in accordance with his time and made some important additions and deletions. In addition, he collected major sins under one heading, and as a result of them not being considered major sins, the number dropped to 203. In this study, information is given about the lives of both authors, the method and sources of the work in question are introduced, and the prayers section is examined by giving a brief analysis of some subjects.