Sağlık çalışanlarının davranışsal finans eğiliminin risk alma eğilimi ve bağlamsal performans algısı üzerindeki etkisinde finansal iyilik halinin düzenleyici rolü
The effect of health professionals' behavioral finance tendency on risk-taking tendency and contextual perception of performance the moderati̇ng role of financial well-being
  1. Tez No: 894493
  2. Yazar: ŞÜKRAN PİRHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finansal Eğilim, Risk Alma Eğilimi, Bağlamsal Performans, Finansal İyilik Hali, Behavioral Financial Tendency, Risk Taking Tendency, Contextual Performance, Financial Well-being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Davranışsal finansal eğilim düzeyleri bireylerin karar almalarında etkili olan faktörlerden biridir. Bir konuda alınan karar, risk alma konusunda da etkili olabilmekte ve alınan kararların etkinliğine göre olumlu ya da olumsuz sonuçlar elde edilebilmektedir. Özellikle sağlık sektöründe finansal açıdan alınan kararlar, sektörün çok büyük olması ve çok yüksek ekonomik büyüklüğe sahip olması açısından çok önemli hale gelmektedir. Bu yüzden sağlık kuruluşunda çalışanlarının finansal davranış eğilimlerinin incelenmesinin kayda değer bir araştırma konusu olduğu değerlendirilmektedir. Bu araştırmada Sağlık Çalışanlarının Davranışsal Finansal Eğiliminin Risk Alma Eğilimi ve Bağlamsal Performans Algısı Üzerindeki Etkisinde Finansal İyilik Halinin Düzenleyici etkileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında 386 sağlık çalışanından toplanmış olan veriler kullanılarak bir istatistik analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada edilen bulgulara göre; davranışsal finansal eğilim hem risk alma eğilimini hem de İşletme Performansını pozitif yönde etkilemektedir; ayrıca davranışsal finansal eğilim ile risk alma eğilimi ve bağlamsal performansı arasındaki ilişkide finansal iyilik hali düzenleyici bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Behavioral financial tendency levels are one of the factors that affect individuals' decision-making. They can also be effective in taking risks when making decisions on financial issues, and positive or negative results can be obtained depending on the effectiveness of the decisions taken. Financial decisions, especially in the health sector, become very important as the sector is very large and has a very high economic size. Therefore, examining the financial behavioral tendencies of employees working in the finance departments of healthcare institutions stands out as an important research topic. In this research, the moderating effects of financial well-being on the effect of health care workers' behavioral financial tendency on risk-taking tendency and contextual performance perception were examined. Within the scope of the study, a statistical analysis was carried out using data collected from 386 healthcare professionals. According to the results obtained, behavioral financial tendency positively affects both risk-taking tendency and firm performance; additionally, financial well-being has a moderating effect on the relationship between behavioral financial tendency, risk-taking tendency, and Contextual Performance.