Demokrat Parti döneminde Niğde (1950-1960)
Nigde in Democrat Party period (1950-1960)
  1. Tez No: 894547
  2. Yazar: FATİH AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde, Yıllık, Kültür, Seçim, Darbe, Nigde, Yearbook, Culture, Election, Coup
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 418
Özet
Türk siyasi tarihinde 1950-1960 arası yıllar, DP'li yıllar olarak yerini almıştır. Bu çalışmada Niğde'de 1950-1960 yılları arasında yaşanılan gelişmeler ele alınmıştır. Bu gelişmeler ise idari, demografik, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak başlıklara ayrılıp, incelenmiştir. İdari alanda merkez ve ilçelerin tarihi geçmişi ve idari yapısı ile beraber mevcut yöneticileri ve faaliyetleri araştırılmıştır. Demografik alanda ise öncelikle 1950 yılı öncesi Niğde nüfusu kısa bir şekilde ele alınırken, 1950-1960 yılları arasındaki Niğde nüfusu ise kapsamlı olarak incelenmiştir. Siyasi alanda 1950-1960 yılları arasında Niğde'deki partilerin teşkilat çalışmaları araştırılmış ancak bu konuda kaynak erişiminin sınırlı olması çalışmamızı etkileyen sorunlardan birisi olmuştur. 1950-1960 yılları arasında yapılan genel ve yerel seçimler ve bu seçimlerin sonuçları konusunda ise detaylı incelemeler yapılmıştır. Daha sonra önemli siyasi ve diğer kişilerin 1950-1960 yılları arasında Niğde'ye yaptıkları ziyaretleri ele alınıp, 27 Mayıs 1960 Darbesinin Niğde'ye yansıması değerlendirilmiştir. Ekonomik alanda tarım ve hayvancılık başta olmak üzere ticaret ve sanayi, turizm, bankalar, kooperatifler ve şirketler, diğer ekonomik kuruluşlar, madenler ve ulaşım konuları incelenmiştir. Sosyal alanda ise günlük adli ve sosyal olaylar başta olmak üzere DP döneminde Niğde'de kutlanan milli bayramlar ve özel günler ile yapılan sağlık hizmetleri ele alınmıştır. Kültür alanında ise öncelikle DP dönemi eğitim politikaları ve çalışmaları incelenmiştir. Daha sonra DP döneminde Niğde'de eğitim ve okullar ele alınmıştır. Devamında ise basın ve yayın, kültürel kuruluşlar, yardım kuruluşları, dernekler ve birlikler, spor, sinema ve müzik alanındaki gelişmeler ele alınmıştır. Bütün bu çalışmalarda ise Arşiv belgeleri başta olmak üzere, İl Yıllıkları, TÜİK Verileri, konuyla ilgili Yüksek Lisans ve Doktora Tez Çalışmaları, döneme ilişkin yerel basın arşivi, konuyla ilgili bildiri, makale ve kitap gibi telif ve tetkik eserler temel alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkish political history, the years between 1950-1960 have taken their place as the DP years. In this study, the developments experienced in Nigde between 1950-1960 are discussed. These developments are categorized and analyzed under administrative, demographic, political, economic, social and cultural headings. In the administrative field, the historical background and administrative structure of the center and districts, as well as the current administrators and their activities were investigated. In the demographic field, the population of Nigde before 1950 is briefly examined, while the population of Nigde between 1950-1960 is examined comprehensively. In the political field, the organizational activities of the parties in Nigde between 1950-1960 were investigated, but the limited access to resources on this subject was one of the problems affecting our study. General and local elections held between 1950-1960 and the results of these elections were examined in detail. Then, the visits of prominent political and other figures to Nigde between 1950 and 1960 were examined and the reflection of the May 27, 1960 Coup on Nigde was evaluated. In the economic field, agriculture and animal husbandry, trade and industry, tourism, banks, cooperatives and companies, other economic institutions, mines and transportation are examined. In the social field, daily judicial and social events, national holidays and special days celebrated in Nigde during the DP period, as well as health services are discussed. In the field of culture, first of all, DP-era education policies and studies are analyzed. Then, education and schools in Nigde during the DP period are discussed. Subsequently, developments in the fields of press and broadcasting, cultural organizations, aid organizations, associations and unions, sports, cinema and music are discussed. In all these studies, archival documents, especially archival documents, Provincial Yearbooks, TURKSTAT Data, Master's and Doctoral Thesis Studies on the subject, local press archive related to the period, copyright and research works such as papers, articles and books on the subject were taken as basis.