Yalın üretim sistemi: Seramik fabrikasında bir uygulama
Lean manufacturing system: An application in a ceramic factory
- Tez No: 894555
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değer akışı haritalama, Kaizen, seramik üretimi, yalın düşünce, yalın üretim, Value stream mapping, Kaizen, ceramic production, lean thinking, lean production
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hızla gelişen teknoloji tüketicilerin doyum noktasına çabuk ulaşmasına, ihtiyaç ve isteklerinin sürekli değişmesine sebep olmaktadır. Bu durum şirketler arası rekabeti artırmakta ve şirketleri zora sokmaktadır. Klasik üretim sistemlerini kullanan şirketler rekabet ortamında fiyat arttıramadıklarından, kar edebilmek için yeni maliyet düşürme yolları aramaktadırlar. Hata, maliyet, stok, düzensiz iş akışı, fire ve müşteri memnuniyetsizliği gibi her türlü israf unsurlarını azaltmayı hedefleyen yalın üretim sistemi rekabeti lehine çevirmek isteyen şirketler için önem arz etmektedir. Dünya genelinde klasik üretim sistemleri ile maliyet düşümüne gidemeyen ve rekabet edemeyen şirketler yalın düşünceden doğan yalın üretim sistemine yönelmişlerdir. Yalın üretimde temel amaç üretime değer katmayan tüm israflardan arınarak maliyeti düşürmek, kalite ve müşteri memnuniyetini artırmaktır. Yalın üretim sisteminin çıkış noktası otomotiv sektörü olmakla birlikte bu sistem birçok farklı sektörde kabul görmüştür. Bu çalışmada bir seramik fabrikasında değer akış haritalama, sekiz temel israf kavramı ve yalın üretim teknikleri üzerine uygulamalar yapılmış ve sonuçlar tartışılmıştır. Kaizen uygulamaları ile üretim süreçlerinde kalite kusurları ve makine duruş süreleri azaltılmış, toplam ekipman verimliliği %14 - %56 oranında artırılmıştır. Araştırmanın seramik sektöründe yalın üretim uygulamaları açısından somut bulgular ortaya koyduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Rapidly changing technology causes consumers to reach the saturation point quickly and to constantly distribute needs and desires. This situation increases competition between companies and puts them under pressure. Since companies using classical production systems cannot increase prices in a competitive environment, they are seeking new ways to reduce costs in order to make a profit. The lean production systems, aiming to reduce all forms of waste such as errors, costs, inventory, irregular workflow, manufacturing defects, and customer dissatisfaction, are crucial for companies looking to turn the competition in their favor. Companies around the world that cannot reduce costs or compete with classical production systems have turned to the lean production system born out of lean thinking. The main goal of lean production is to reduce costs and increase quality and customer satisfaction by eliminating all waste that does not add value to production. Although the starting point of the lean production system is the automotive industry, this system has been accepted in many different sectors. In this study, applications on value stream mapping, eight basic waste concepts and lean production techniques were made in a ceramic factory and the results were discussed. With Kaizen practices, quality defects and machine downtimes were reduced in production processes, and total equipment efficiency was increased by 14% - 56%. The study reveals the effective and concrete results of lean production practices in the ceramic industry.