5S application integrated into ERP system in a garment manufacturer
Bir hazır giyim üreticisinde ERP sistemine entegre 5S uygulaması
  1. Tez No: 894608
  2. Yazar: AYTEN PAZARKURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AŞKIN ÖZDAĞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Üretim, ERP Sistemi, Yalın Üretim Teknikleri, Dijitalleşme, Kayıp Zaman, Lean Manufacturing, ERP System, Lean Techniques, Digitalization, Lost Time
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Yükselen üretim felsefesi şüphesiz yalın üretimdir. Yalın üretim teknikleri arasında en yaygın ve tercih edilen yöntemlerden biri 5S tekniğidir. Pek çok fabrika görsel fabrika olma yolunda çalışıyor. Ancak ne yazık ki hala yalın üretim tekniklerini ve 5S uygulamalarını hayata geçiremeyen işletmeler var. Özellikle tekstil sektöründe büyük bir uygulama ve bilgi eksikliği var. Bu sorunların yanı sıra ERP kullanımı tekstil sektöründe yaygınlaştırılması ve entegre edilmesi istenen bir uygulamadır. Tekstil sektöründe yalın üretim ve ERP üzerine bilimsel araştırmaların azlığı, uygulama örneklerinin sınırlı olması gibi konular ne yazık ki sınırlı bilgi yaratıyor. Bu nedenle literatürde hala boşluklar bulunmaktadır. Bu araştırma, tekstil sektöründe 5S çalışmalarının ERP sistemi ile desteklenmesiyle sağlanabilecek iyileştirmeleri göstermeyi ve literatürdeki boşlukları kapatmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada 5S görsel çalışmaları yapılmış olup aynı zamanda ERP sistemi kullanılarak dijitalleşmenin sağlanması da hedeflenmiştir. Uygulama sonuçları, proje sonunda önemli bir iyileşme sağlandığını gösterdi. Proje uygulamasının başlangıcındaki temel sorun, malzeme kayıplarının yüksek olması ve çalışanların malzeme ararken çok fazla zaman kaybetmesiydi. Toplam malzeme arama süresi 6136 saniye (102,26 dakika) iken 3493 saniyeye (58,21 dakika) düştü. Uygulama sonunda toplam malzeme arama süresi %43 oranında azaldı and malzeme kaybı %99,9 oranında önlendi.
Özet (Çeviri)
The rising production philosophy is undoubtedly lean production. One of the most common and preferred methods among lean production techniques is the 5S technique. Many factories are working towards becoming visual factories. However, unfortunately, there are still businesses that cannot implement lean production techniques and 5S practices. There is a huge lack of practice and knowledge, especially in the textile industry. In addition to these problems, the use of ERP is an application that is desired to be disseminated and integrated into the textile industry. Unfortunately, issues such as the scarcity of scientific research on lean production and ERP in the textile industry and limited application examples create limited information. Therefore, there are still gaps in the literature. This research aims to show the improvements that can be achieved by supporting 5S work in the textile industry with the ERP system and to close the literature gaps. In this study, 5S visual studies were carried out and it was also aimed to maintain digitalization by using the ERP system. The application results showed that a significant improvement was achieved at the end of the project. The main problem at the beginning of the project implementation was that material losses were high and employees lost a lot of time searching for materials. The total material search time was 6136 seconds (102.26 minutes), which decreased to 3493 seconds (58.21 minutes). At the end of the application, the total material search time decreased by 43%. And material loss is 99.9% prevented.