Dijital okuryazarlık e-ticaret ilişkisi: Bibliyometrik bir analiz
Digital literacy and e-commerce relationship: A bibliometric analysis
  1. Tez No: 894609
  2. Yazar: SULTAN CİCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ATIL BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilim ve Teknoloji, Uluslararası Ticaret, Information and Records Management, Science and Technology, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, e-ticaret algısı, bibliyometrik analiz, tüketici davranışı, çevrimiçi alışveriş
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu bibliyometrik analiz çalışması, dijital okuryazarlık ve e-ticaret ilişkisine yönelik yapılan çalışmaları değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, dijital okuryazarlık düzeyinin e-ticaret algısını nasıl etkilediğini anlamak, e-ticaret platformlarının kullanımını artırmak ve tüketicilerin bu platformlara olan güvenini sağlamlaştırmak için öneriler geliştirmeyi hedeflemektedir. Çalışmada, literatür taraması ve bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak mevcut literatürdeki uluslararası hakemli makalelerin incelenmesi ve sentezlenmesi gerçekleştirilmiştir. Veri toplama süreci Web of Science aracılığıyla gerçekleştirilmiş ve dijital okuryazarlık ve e-ticaret anahtar kelimeleri kullanılarak yapılan literatür taramasıyla ilgili makaleler toplanmıştır. Ardından, elde edilen veriler bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Vosviewer bibliyometrik analiz aracıyla farklı çalışmaların bulguları bir araya getirilerek sentezlenmiş ve sonuçlar elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları, dijital okuryazarlık düzeyinin tüketicilerin e-ticaret algısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve tüketicilerin e-ticaret deneyimlerini şekillendirmede kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma e-ticaret alanında stratejik karar alma süreçlerine ışık tutmakta, dijital okuryazarlık düzeyinin artırılmasının önemini vurgulamakta ve araştırmacılara önemli bir referans kaynağı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This bibliometric analysis study aims to evaluate the studies on the relationship between digital literacy and e-commerce. The research aims to develop recommendations to understand how the level of digital literacy affects the perception of e-commerce, to increase the use of e-commerce platforms and to strengthen consumers' trust in these platforms. In the study, international peer-reviewed articles in the existing literature were examined and synthesized using the literature review and bibliometric analysis method. The data collection process was carried out through Web of Science and relevant articles were collected through the literature review using the keywords digital literacy and e-commerce. Then, the obtained data was analyzed using the bibliometric analysis method. Using bibliometric-analysis tool, Vosviewer, the findings of different studies were brought together and synthesized, and the results were obtained. The findings of the research show that the level of digital literacy has a significant impact on consumers' perception of e-commerce and plays a critical role in shaping consumers' e-commerce experiences. As a result, this study sheds light on strategic decision-making processes in the field of e-commerce, emphasizes the importance of increasing the level of digital literacy and provides an important reference source for researchers.