Türkçe öğretmenlerinin eğitimde yaratıcı drama yöntemini kullanım durumları ve öz yeterlilik düzeyleri
Turkish teachers' use of creative drama method in education and their self-efficacy levels
  1. Tez No: 894642
  2. Yazar: MAİDE DİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HULUSİ GEÇGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Türkçe öğretimi, yaratıcı drama yöntemi, öz yeterlilik, Education, Turkish teaching, creative drama method, self-sufficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma Türkçe öğretmenlerinin eğitimde yaratıcı drama yöntemini kullanım durumları ve öz yeterlilik düzeylerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış, verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye'nin farklı illerinde devlet okulları ve özel okullarda görev yapan 30 Türkçe öğretmeninin görüşleri alınmıştır. Öğretmenler gönüllülük esasına dayalı olarak belirlenmiştir. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemine dayalı olarak oluşturulmuştur. Veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edildikten sonra öğretmenlerin yaratıcı drama yöntemini derslerinde kullanımlarıyla ilgili düşüncelerini, derslerinde yaratıcı drama yöntemini nasıl uyguladıklarını, ders kitabında yer alan metinlerin yöntem açısından elverişliliğini, yaratıcı drama yönteminin temel dil becerilerine etkisini, yöntemin öğrencilerin tutum ve becerileri gelişimine etkisini, yöntemi kullandıklarında kazanımlar üzerindeki etkisini, bu yöntemi kullanmak isteyen öğretmenin sahip olması gereken yeterliliklerin neler olduğunu, yaratıcı drama alanında Türkçe öğretmenlerinin kendilerini geliştirmek için neler yaptıklarını çeşitli ölçütler yönünden değerlendirmesi istenen sekiz soru yöneltilmiştir. Öğretmenlerin tümü Türkçe dersi için yaratıcı drama yönteminin faydalı olduğunu ve derslerinde kullandıklarını, gerek metinler yoluyla gerek etkinliklere paralel olarak kullandıklarını, bu yöntemin öğrencilerin tutum ve becerilerini geliştirmelerine katkı sağladığını, Türkçe öğretmenlerinin çoğunluğunun kendilerini bu alanda geliştirdiklerini, derslerinde bu yöntemden yararlandıklarını belirtirken bazı öğretmenlerin ise yöntemi çeşitli gerekçelerle kullanamadıklarını gerekçelendirerek değerlendirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to examine Turkish teachers' use of the creative drama method in education and their self-efficacy levels. The case study design, one of the qualitative research designs, was used in the study. Data was collected with a semi-structured interview form, and descriptive analysis technique was used to analyze the data. The opinions of 30 Turkish teachers working in public and private schools in different provinces of Turkey in the 2023-2024 academic year were taken. Teachers were determined on a voluntary basis. The study group was formed based on the criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods. After the data were analyzed with the descriptive analysis technique, the teachers' thoughts about the use of the creative drama method in their lessons, how they applied the creative drama method in their lessons, the suitability of the texts in the textbook in terms of the method, the effect of the creative drama method on basic language skills, the effect of the method on the development of students' attitudes and skills, the method. Eight questions were asked to evaluate the impact on outcomes when they use this method, what competencies the teacher who wants to use this method should have, and what Turkish teachers do to improve themselves in the field of creative drama in terms of various criteria. While all of the teachers stated that the creative drama method is useful for Turkish lessons and that they use it in their lessons, both through texts and in parallel with activities, that this method contributes to the development of students' attitudes and skills, that the majority of Turkish teachers improve themselves in this field and that they use this method in their lessons, some teachers use the method. It was observed that they evaluated it by justifying that they could not use it for various reasons.