Suça sürüklenen çocuklarda ebeveyne bağlanma ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between attachment to parents and self-esteem on juvenile delinquent
  1. Tez No: 894647
  2. Yazar: HİLAL KARAHASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suça sürüklenen çocuk, ebeveyne ba, Child dragged into crime, parental attachment, self-esteem
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmanın amacı, suça sürüklenen çocuklarda ebeveyne bağlanma ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi; ebeveyne bağlanma ve benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini Eylül 2023 – Mayıs 2024 tarihleri arasında Adalet Bakanlığı İzmir Adliyesine bağlı Çocuk ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde herhangi bir nedenle yargılanmakta olan 12-18 yaş aralığında bulunan suça sürüklenmiş 102 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin elde edilmesi amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Ebeveyne ve Arkadaşlara Bağlanma Envanteri Gözden Geçirilmiş Formu-Ebeveyn Envanteri kullanılmıştır. Tüm analizler SPSS 22.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Analizin ilk aşamasında katılımcılara ilişkin demografik değişkenlerin dağılımını gösteren frekans ve yüzdeler hesaplanmış, çocukların demografik durumları ile EABE-G Ebeveyn Envanteri ve RBSÖ puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Independent-Sample T Test, tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Çocukların ebeveyne bağlanma ve benlik saygısı düzeylerinin cinsiyet, yaş, ebeveynlerinin birliktelik durumu, hanedeki kişi sayısı, ekonomik durum, işte çalışma durumu, madde kullanımı, suçta mükerrerlik ve kurum bakımında kalma değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. Suça sürüklenen çocukların ebeveyne bağlanma düzeylerinin okul devamlılığına göre anlamlı düzeyde farklılaştığı; okula devam eden suça sürüklenen çocukların ebeveyne bağlanma düzeyinin yüksek olduğu saptanmıştır. Benlik saygısı düzeylerinin okul başarısına göre anlamlı düzeyde farklılaştığı; okul başarısı çok iyi olan katılımcıların benlik saygısı düzeylerinin, okul başarısı biraz iyi olan katılımcıların benlik saygısı düzeylerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bir diğer bulgu olarak suça sürüklenen çocukların ebeveyne bağlanma ile benlik saygısı arasında pozitif yönlü anlamlı düzeyde ilişki bulunmuştur. Bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılmış, araştırmacılara ve uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur. ğlanma, benlik saygısı.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the relationship between parental attachment and self-esteem in children dragged into crime and to determine whether there is a significant relationship between parental attachment and self-esteem. The sample of the study consisted of 102 children between the ages of 12-18 who were dragged into crime and were being tried for any reason in the Juvenile Courts and Juvenile High Criminal Courts affiliated to the İzmir Courthouse of the Ministry of Justice between September 2023 and May 2024. In this study, Personal Information Form, Rosenberg Self-Esteem Scale, Revised Form of Attachment to Parents and Friends Inventory - Parent Inventory were used to obtain research data. All analyses were performed using the SPSS 22.0 program. In the first stage of the analysis, frequencies and percentages showing the distribution of demographic variables of the participants were calculated, Independent-Sample T Test and one-factor analysis of variance (ANOVA) were conducted to determine the relationship between the demographic status of the children and the Revised Form of Attachment to Parents and Friends Inventory - Parent Inventory and Rosenberg Self-Esteem Scale scores. The significance level was accepted as p< 0.05. It was found that children's attachment to parents and self-esteem levels did not significantly differ according to gender, age, relationship status of their parents, number of people in the household, economic status, employment status, substance use, recidivism and staying in institutional care variables. It was found that the level of parental attachment of the participants differed significantly according to school attendance; the participants who attended school showed higher levels of parental attachment. It was determined that self-esteem levels differed significantly according to school achievement; the self-esteem levels of participants with very good school achievement were significantly higher than the self-esteem levels of participants with slightly good school achievement. As another finding of the research, a significant positive relationship was found between attachment to parents and self-esteem of children dragged into crime. The findings were discussed in the light of the literature, suggestions were made to the practitioners and researchers.