Neoklasik kadın ressam Angelıka Kauffmann'ın sanat tarihindeki yeri ve önemi
The place and importance of neoclassical woman painter Angelika Kauffmann in art history
  1. Tez No: 894659
  2. Yazar: DERYA AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ALMELEK İŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Angelika Kauffmann, Neoklasisizm, Aydınlanma Çağı, Angelika Kauffmann, Neoclassicism, Age of Enlightenment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Neoklasisizm Antik Yunan ve Antik Roma dönemine ait tarzların yeniden canlandırılmasıyla ortaya çıkan bir akımdı. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri önceki dönemlerdeki Barok ve Rokoko Sanatı'nda var olan aşırı süslemeciliğe duyulan tepkinin ortaya konulmasıydı. Neoklasisizm'in en erken merkezi, İtalya'nın Napoli şehri olmuştu. Napoli'nin Pompei ve Herculaneum'a yakın mesafede bulunması, Neoklasisizm'in erken tarihli merkezi olmasında önemli bir etkendi. Pompei ve Herculaneum'da elde edilen eserler, Napoli'ye getirilerek, Kraliyet Herculaneum Arkeoloji Akademisi'nde incelenmişti. Bu arkeolojik çalışmalar, Antik Çağ sanatı ile ilgilenen bilim adamlarının, arkeologların ve sanatçıların antikiteye dönüş arzusunu desteklemişti. Araştırmada öncelikle, Neoklasisizm'in gelişimi, sanat ve düşünce yapısı, konu aldığı kavramlar ve tarihsel süreci anlatılmaktadır. Özellikle Aydınlanma Çağı'nın düşünsel ve kültürel alanda ki gelişimleri ile Neoklasisizm arasındaki ilişki incelenmiştir. Neoklasisizm'in resim heykel ve mimari alanında ki etkilerinden bahsedilmiştir. Neoklasik sanatçı Angelika Kauffmann'ın (1741-1807), hayatı ve eserleri, sanatçıyı etkileyen, yaşamını etkileyen ya da değiştiren olaylar ve bunların eserlerine olan etkileri, kaynaklar dâhilinde araştırılmıştır. Resimleri altı başlık altında toplanmış, toplamda yirmi beş eseri, betimsel araştırma modeli kullanılarak incelenmiştir. Araştırma kapsamında, Kauffmann'ın Avrupa resim sanatı ve kendinden sonraki sanatçılara etkileri incelenmiştir. Kauffmann, yaşadığı yüzyıldaki sanat camiası içinde bir kadın sanatçı olarak yaşadığı zorluklara rağmen, Kraliyet Akademisi asil üyeliğine seçilerek 18. yüzyılın en başarılı ve uluslararası üne sahip sanatçılarından biri olmuştur. Sanatında ve yaşamında aydınlanma ideallerini eserlerinde en etkileyici şekilde yansıtmıştır.
Özet (Çeviri)
Neoclassicism was a movement that emerged with the revitalisation of the styles of Ancient Greece and Ancient Rome. One of the most important features of this movement was the reaction to the excessive ornamentation that existed in the Baroque and Rococo Art of the previous periods. The earliest centre of Neoclassicism was the city of Naples in Italy. The fact that Naples was located close to Pompeii and Herculaneum was an important factor in making it the early centre of Neoclassicism. The artefacts obtained in Pompeii and Herculaneum were brought to Naples and studied at the Royal Herculaneum Archaeological Academy. These archaeological studies supported the desire of scientists, archaeologists and artists interested in ancient art to return to antiquity. In this study, firstly, the development of Neoclassicism, its art and thought structure, the concepts it deals with and its historical process are explained. In particular, the relationship between the intellectual and cultural developments of the Age of Enlightenment and Neoclassicism is analysed. The effects of Neoclassicism on painting, sculpture and architecture are mentioned. Neoclassical artist Angelika Kauffmann's (1741-1087) life and works, the events that affected the artist, affected or changed her life, and their effects on her works have been researched within the scope of the sources. Her paintings were categorised under six headings and a total of twenty-five of her works were analysed using the descriptive research model. Within the scope of the research, Kauffmann's influence on European painting art and the artists after her was analysed. Kauffmann, became one of the most successful and internationally renowned artists of the 18th century by being elected as a noble member of the Royal Academy, despite the difficulties she experienced as a woman artist in the art community of her century. She reflected the ideals of enlightenment in her art and life in the most impressive way in her works.