Üniversite öğrencilerinin yüz antropometrik ölçümlerinin artistik anatomi açısından fotografik analiz yöntemleriyle değerlendirilmesi
Evaluation of university students' anthropometric face measurements by using photographic analysis methods in terms of artistic anatomy
- Tez No: 365155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Yüz, Artistik anatomi, 3D Fotografik analiz, Face, Artistic Anatomy, 3D Photographic analysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İdeal yüz proporsiyonları ve neoklasik kanonlarla uygunluğu araştırdığımız çalışmamıza, Trakya Üniversitesi' nin değişik bölümlerinde eğitim gören, yaşları 18-25 arasında değişen 1000 erkek ve kadın öğrenci katıldı. Çalışmamıza katılan her öğrenci, çalışmamıza katılmayı uygun buldu ve bir aydınlanmış onam imzaladı. Katılımcıların yüzlerindeki 15 yumuşak doku noktası arasındaki 17 farklı uzunluğun belirlenmesi için bir üç boyutlu fotografik analiz yöntemi kullandık. Her katılımcının görüntüsü iki farklı açıdan çekilen bir fotoğraflama sürecinin ardından bir yazılım ile üç boyutlu görüntülere dönüştürüldü ve böylece uzunluklar metrik değerler şeklinde ölçülebildiler. Ölçtüğümüz uzunluklar; Estetik (Antropometrik) yüz yüksekliği, anatomik yüz yüksekliği, alın yüksekliği, alın genişliği, üst yüz yüksekliği, üst yüz genişliği, alt yüz yüksekliği, çene genişliği, burun yüksekliği, burun genişliği, üst dudak yüksekliği (kutanöz), alt dudak yüksekliği (kutanöz), ağız genişliği, sağ ve sol göz genişliği, gözler arası (interkantal) mesafe ve pupillalar arası mesafe idi. Ölçümlerimizden elde ettiğimiz metrik uzunluklar, bugüne kadar anatomistler, sanatçılar ve antropologlar tarafından ortaya konan kanonlar açısından değerlendirmek için kaydedildi. Ayrıca proporsiyonel bulgularımızı çağdaş Türk nüfusu üzerinde yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırdık. Sonuç olarak çalışmada kullanılan kanonların çoğu bizim popülasyonumuz için geçerli değildir. Erkek katılımcılar için, estetik yüz yüksekliği ortalamasının nispeten düşük ve alt yüzün en gelişmiş segmenttir. Kadınlar için alın genişliği değerlerinin ortalamasının anlamlı olarak düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
A thousand male and female students who studying at various departments of Trakya University, aged between 18 to 25 participated in our study which we evaluated ideal face proportions and concordance with neoclassical canons. Every student took place in our study agreed to participate in this study and signed an informed consent. We applied a Three-Dimensional Photographic Analysis technique to determine participants' face measurements that consist of 17 different lenghts between 15 facial soft-tissue landmarks. Image of every participant was converted 3D images with a software thus lenghts could be measured as metric values, after a photographing process from two different angles. The lenghts that we measured were; esthetic (anthropological) face height, anatomical (morphological) face height, forehead height, forehead width, upper face height, upper face width, lower face height, jaw width, nose height, nose width, upper lip height (cutaneous), lower lip height (cutaneous), mouth width, right and left eye width, length between eyes (interchantal) and interpupillary distance. Metric lenghts we acquired from our measurement were registrated to evaluate in terms of neoclassical canons presented by anatomists, artists and antropologists so far. Also we compared our proporsional findings with similar studies designed on modern Turkish population. As a result most of neolassical canons were used on study are not valid for our population. For male participants; mean of the esthetic face height is higher relatively and lower face is the most developed segment of face. For women we can say; mean of forehed width values is low significantly.